Fransk potatisgratäng med oliver

Provencalsk potatisgratäng
Vin, tomat, vitlök och örter ger denna goda potatisgratäng dess spännande smak! Passar väldigt väl till både kyckling och kött – eller att äta precis som den är!
Annons
Provencalsk potatisgratäng
Potatisgratäng med smak av tomat, örter och vitlök.

Recept fransk potatisgratäng

4 port

10–12 potatisar, ca 800 g
1–2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk blandade torkade örtkryddor (basilika, oregano, timjan)
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
olivolja
8 svarta oliver

Annons

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala potatis och lök och skär i 3 mm tjocka skivor.

2. Blanda skivorna med pressad vitlök, tomat, vin, buljong, örtkryddor, salt och peppar.

3. Smörj en ugnsform med olja, fördela potatisen. Tillaga mitt i ugnen, ca 45 min. Täck med folie om den får för mycket färg.

4. Strö oliverna över gratängen.

 

Läs mer:

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons