Frasig baconpaj med kronärtskocka

Kronärtskockspaj med bacon
Paj är världens bästa bjudmat! Så lätt att förbereda och bara värma inför serveringen. Fyll pajen med kronärtskockshjärtan och bacon – så gott ihop med ost i ett frasigt pajskal!
Annons
Kronärtskockspaj med bacon
Se, så snyggt! Smördegspaj med ett festligt rutmönster! Foto: Anders Norrsell

Recept  paj med kronärtskocka och bacon

4 port
1 kyld smördeg, ca 250 g
1 ägg (till pensling)

Fyllning
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 240 g avrunnen vikt
280 g tärnat bacon
2 msk finhackat kryddgrönt

Annons

Äggstanning
4 ägg
3 dl gräddfil
2 dl grädde
2 dl riven lagrad cheddarost
3 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Garnering
kryddgrönt

Serveringsförslag
grönsallad med tomat

Annons

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Lägg smördegen i en smord avlång pajform, ca 35×12 cm. Kavla ut degen lite om det behövs. Spara överbliven deg till gallret. Tryck runt kanten med en gaffel och nagga hela degplattan.

2. Fyllning: Låt kronärtskockshjärtana rinna av och skär i mindre bitar. Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Blanda kronärtskockshjärtan, bacon och kryddgrönt och fördela i formen.

3. Äggstanning: Vispa samman ägg, gräddfil, grädde, ost, persilja, salt och peppar. Häll smeten över fyllningen.

4. Sporra eller skär den överblivna smördegen i smala remsor. Lägg dem i ett rutmönster ovanpå fyllningen, tryck till lite längs kanterna. Pensla all synlig deg med uppvispat ägg.

Annons

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Täck ytan efter ca 20 min så att degkanten inte bränns. Garnera och servera gärna med en sallad.

 

Läs mer:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons