Recept: Gör egen jordgubbssnaps till midsommar

Recept: Gör egen jordgubssnaps till midsommar – det är enkelt!
Gör egen snaps till midsommar – eller varför inte till kräftskivan? Här är vårt enkla recept på jordgubbssnaps, en väldigt vacker och god version av den klassiska drycken att njuta av i midsommarsolen. Pst – den passar lika bra även när det regnar!
Annons

Vad är snaps?

Snaps är en liten mängd brännvin som dricks ur små glas. I Sverige brukar vi välja det kryddade brännvinet; johannesört, anis och fläder är bara några exempel på populära smaksättare, framför det utan smak – om vi inte väljer att smaksätta själva. I Sverige dricker vi traditionellt snapsen till alla stora högtider; midsommar, kräftskiva, jul och påsk.

Recept: Så gör du egen snaps

Att smaksätta sin egen snaps till midsommar och andra högtider är enkelt. Allt du behöver göra är att utgå ifrån en flaska okryddad brännvin – när du använder ett redan kryddat brännvin kan smaken lätt försvinna bland de redan existerande – för att smaksätta smaksätta din snaps i princip hur du vill. Här är några bra riktlinjer att följa när du ska smaksätta snapsen beroende på vad du smaksätter med:

Att göra snaps med färska kryddor

Om du tänker använda färska kryddor så kräver det att du gör snapsen 1 – 2 dagar i förväg så att brännvinet hinner få smak.

Att göra snaps med torkade kryddor

Använder du torkade kryddor så måste du ge brännvinet ännu mer tid att suga åt sig smaken. Vi rekommenderar 4 – 7 dagar för en riktigt smakrik snaps.

Att göra snaps med frysta bär

Här behöver du vara ute i god i tid. Räkna med 7 – 14 dagar för brännvinet att få smak av frysta bär. Det är också en bra idé att välja starkare sprit eftersom bären innehåller vatten som späder ut snapsen.

Annons

Annons
Jordgubbssnaps till midsommar – enkelt recept
Serveringsförslag till din hemgjorda snaps: Gör snapsen direkt i en kanna med ventil så att du kan servera sin snaps med stil.

Lägg inte snapsen i frysen

Ett väldigt vanligt misstag många gör är att man lägger sin snaps i frysen. Och ja, det kan vara gott med en iskall snaps, men smaken stryker på foten. Så om du har tagit dig tiden att göra din egen snaps så gör du bäst i att kyla den i kylen så att inte all smak försvinner.

Recept på jordgubbssnaps – ingredienser

Jordgubbar till att göra egen snaps på midsommar.

½ liter färska jordgubbar

37 cl Brännvin Special

1 tsk florsocker

Ev kaffefilter till filtrering

Hemgjord jordgubbssnaps – Så här gör du

  1. Skiva ½ liter färska jordgubbar i en burk som går att försluta.
  2. Häll över 37 cl Brännvin Special.
  3. Låt din snaps stå och dra sig minst två dygn – helst runt fyra dygn.
  4. Sila bort jordgubbarna och om det krävs (ibland kan lite kärnor smita med vid silningen), filtrera genom ett kaffefilter.
  5. Tillsätt 1 tsk florsocker.

Recept av Mia Lindström

Källa: allas.se, Elle Mat & Vin

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons