Recept: Gorgonzolafylld fläskfilé med ugnsrostade grönsaker

Gorgonzolafylld fläskfilé med ugnsrostade grönsaker.
Gorgonzolafylld fläskfilé med ugnsrostade grönsaker – perfekt bjudmat som sköter sig själv i ugnen!
Annons

Gorgonzolafylld fläskfilé med ugnsrostade grönsaker.

Recept: Gorgonzolafylld fläskfilé med ugnsrostade grönsaker

4 portioner, ca 1 timme
600 g fläskfilé
salt, peppar
1 msk smör
100 g gorgonzola
1 butternutpumpa
2 msk olivolja
600 g potatis
250 g brysselkål
2 msk pumpafrön
2 msk färsk timjan
Tillbehör:
gorgonzolasås, se recept nedan

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Låt vila i 10 minuter.
3. Skär snitt i köttet och fyll med gorgonzola.
4. Skala butternutpumpan och skär den i bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Blanda pumpa, potatis, olja, salt och peppar, och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen, 15 minuter.
5. Ansa brysselkålen och dela den på mitten, och lägg i långpannan. Lägg på köttet och strö över pumpakärnor och timjan. Tillaga i ugnen tills köttet är klart, ca 20 minuter. Innertemperaturen ska vara 70°. Ta ut köttet och låt det vila.
6. Höj ugnsvärmen till grill och låt grönsakerna få färg.

Gorgonzolasås

Skala och hacka 1 schalottenlök och fräs den mjuk i en gryta med 1 msk smör. Tillsätt 3 dl crème fraiche, 1 dl vispgrädde och ½ tsk dijonsenap, och koka upp. Smula i 100 g gorgonzola och värm tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.

Tips!

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Ta pannan från värmen och tillsätt lite olja, riven vitlök och flingsalt, och strö över filén vid servering.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons