Lyxig filégratäng med bacon

Fläskytterfilégratäng
Vem kan motstå en krämig gratäng med gott kött, senapssås och bacon? Denna lättlagade festrätt svänger du ihop på ett kick och alla går garanterat nöjda från middagsbordet!
Annons
Fläskytterfilégratäng
Härlig festfavorit med fransk senapssås, bacon och tomater.

Recept krämig gratäng med fläskytterfilé och bacon

4 port

600 g fläskytterfilé
1 msk smör
1 pkt bacon, 140 g
2 dl riven ost

Sås
3 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk dijonsenap
2 msk hackad färsk timjan
1 dl steksky
1 msk valfri soja
100 g små cocktailtomater

Annons

Ugn 225°

Gör så här

1. Skiva köttet i 1/2 cm tjocka skivor. Bryn skivorna i smör i stekpanna. Salta och peppra efter smak. Skölj ur stekpannan mellan stekningarna och ta tillvara skyn.

2. Lägg köttet i en ugnsform.

3. Sås: Vispa ihop grädde, vin, mjöl, fond, senap och timjan i en kastrull och låt det sjuda 5 min. Häll i sky och soja. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet. Dela tomaterna och strö dem i formen.

4. Strimla och stek baconet. Strö det och ost överst i formen. Gratinera ca 20 min. Garnera med färsk timjan.

5. Servera gratängen med klyftpotatis och en sallad.

 

Läs mer:

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons