Gratinerade färsbiffar med bacon recept

Färsbiffar med baconpiff
Så mycket gott man kan göra av köttfärs! Bland annat gratinerade färsbiffar med baconpiff.
Annons
Färsbiffar med baconpiff
Extra festliga blir biffarna om du lindar in dem i bacon och gratinerar dem med tomatskivor och parmesanost. Foto: Olof Abrahamsson

Recept gratinerade färsbiffar med bacon

4 portioner

¾ dl röd el grön pesto,  65 g
3 msk havregryn
1 ägg
½ tsk salt
1 krm peppar
500 g valfri köttfärs
140 g bacon
1 msk smör
4 msk flagad parmesanost

Annons

Sås
3 tomater
2 dl vatten + stekskyn
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
½ tsk garlic basilico-krydda (Santa Maria) el annan likn kryddblandning
salt, peppar, socker

Garnering & servering
persilja el rosmarin
helrostad delikatesspotatis
sallad el lättkokta grönsaker

 

Så här gör du färsbiffar med baconpiff

1. Blanda pesto, havregryn, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt vila 10 min. Tillsätt färsen och blanda till en fast och smidig färssmet.

Annons

2. Forma 8 biffar, ca 2 cm tjocka, och linda en baconskiva runtom kanten på varje.

3. Bryn biffarna runtom i smör i stekpanna. Stek baconkanterna sist, annars drar baconet ihop färsen och biffarna blir “knubbiga”. Lägg över dem i ugnsfast form.

4. Sås: Skär tomaterna i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg undan 8 fina tomatskivor och hacka resten av skivorna. Blanda hacket med resten av ingredienserna i stekpannan. Koka ihop några minuter. Mixa såsen slät med stavmixer i en bunke. Smaka av med mer salt, peppar och socker.

5. Häll såsen över biffarna. Toppa varje biff med en tomatskiva och parmesanflagor. Gratinera mitt i ugnen 10–15 min.

6. Garnera med färska örter. Servera med ugnsrostad hel delikatesspotatis och grönsaker.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons