Grönkålssoppa med parmesankrutonger

Grönkålssoppa med parmesankrutonger
En supersmarrig soppa full av nyttigheter! Och grönkålschipsen i soppan, de är lätt beroendeframkallande!
Annons

Grönkålssoppa med parmesankrutonger

Grönkålssoppa med parmesankrutonger

4 portioner
1 schalottenlök
500 g grönkål
1 msk smör
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl crème fraiche
salt, peppar
Tillbehör
paremsankrutonger, se recept
grönkålschips, se recept

Annons

Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Skölj kålen och torka den med en kökshandduk. Skär bort den hårda stjälken i mitten. Spara två hela blad till grönkålschipsen (se nedan). Strimla resten av grönkålen.
2. Fräs lök och grönkål glansigt i en tjockbottnad kastrull med smör.
3. Tillsätt buljongtärning och vatten, och koka i 10 minuter. Mixa soppan slät.
4. Tillsätt crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
5. Vid servering: Fördela soppan i fyra tallrikar. Lägg i grönkålschips och parmesankrutonger.

Parmesankrutonger

Sätt ugnen på 225°. Tärna 3 skivor vitt bröd. Blanda 2 msk kallpressad rapsolja och 1 dl riven parmesanost i en skål , och lägg i det tärnade brödet.
Lägg över på plåten med grönkål, på den andra halvan.
Tillaga i ugnen till det är knaprigt, 5–10 minuter.

Grönkålschips

Sätt ugnen på 225°. Riv 2 grönkålsblad i bitar (se punkt 1) och lägg i en bunke . Tillsätt ½ msk kallpressad rapsolja och flingsalt, och blanda om så att oljan kommer åt överallt.
Lägg över på plåt med bakplåtspapper (på ena halvan av plåten). Tillaga i ugnen, 5–10 minuter. Passa noga så att grönkålschipsen inte bränns vid.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons