Recept: Helstekt fläskfilé med bacon och sesampotatis

Fläskfilé med bacon och sesampotatis
Helstekt fläskfilé med bacon och sesampotatis – så gott att du vill laga det om och om igen!
Annons

Fläskfilé med bacon och sesampotatis

Helstekt fylld fläskfilé med bacon och sesampotatis

4 portioner
ca 700 g fläskfilé
salt, svartpeppar
140 g skivat bacon
2 msk smör
Fyllning:
4 msk färskost
2 msk fransk senap
hackad persilja
hackad rosmarin
Garnering:
färska örter
Tillbehör:
kokta haricots verts
klyftpotatis med sesamfrön, se recept
rostad cocktailtomatkvist, se recept

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Putsa fläskfilén och krydda köttet runt om med salt och peppar. Skär ett längsgående snitt i fläskfilén. Skär snitt i vardera sidan på filén, så att den kan ”fläkas ut”.
3. Fyllning: Blanda färskost och senap i en skål, och bred ut på köttet. Strö på örter. Rulla ihop från långsidan.
4. Linda baconskivor runt om fläskfilén och bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsform. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 67°. Låt vila.
5. Vid servering: Skär köttet i skivor och lägg på en bädd av kokta bönor. Servera med klyftpotatis och ev rostad cocktailtomatkvist.

Sesampotatis

4 portioner:
Sätt ugnen på 250°. Tvätta 1 kg bakpotatis och skär varje potatis i 6–8 klyftor.
Koka upp lättsaltat vatten och förväll klyftorna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Blanda potatis, 2 msk olivolja, 3 msk sesamfrön och flingsalt.
Tillaga i övre delen av ugnen, 20–30 minuter. Rör om någon gång. Rosta en körsbärstomatkvist vid sidan om efter cirka halva tiden gått.

Parmesansås-dipp

Servera potatisen som snacks och dippa i en parmesansås.
Blanda 2 dl crème fraiche, ca 75 g finriven parmesanost och 1–2 nypor torkad dragon.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons