Helstekt fläskytterfilé med krämig baconsås recept

Helstekt fläskytterfilé med krämig baconsås
Fläskytterfilé är en läcker och prisvärd bjudrätt. Gräddsåsen med knaperstekt bacon och svamp passar perfekt till köttet!
Annons
Helstekt fläskytterfilé med krämig baconsås

Den krämiga baconsåsen är en ny favorit! Foto: Lisa Björner

Recept helstekt fläskytterfilé med krämig baconsås

6 portioner

800 g fläskytterfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Baconsås
3 dl sky + vatten
2 msk konc kalvfond
2 dl valfri grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 pkt strimlat bacon, 125 g
100 g färsk svamp
1 msk smör
2 krm salt

Annons

Servering
björnbär el svartvinbärsgelé
kokta morötter

Ugn 225°

 

Så här gör du helstekt fläskytterfilé med krämig baconsås

Annons

1. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Skölj ur stekpannan med lite vatten och spara skyn till såsen.

2. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt i en termometer med spetsen i mitten på köttet. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 70º.

3. Baconsås: Fyll på skyn med kallt vatten så att du har 3 dl. Vispa ihop skyn med fond, grädde, soja, mjöl, salt och peppar i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter.

4. Stek baconet knaprigt och häll hälften i såsen och spara hälften till dekoration. Stek svampen i smör. Salta den lätt. Lägg hälften i såsen.

5. Skär upp filén i skivor och strö sparad bacon och svamp över. Servera med björnbär el svartvinbärsgelé, morötter och baconsåsen. Strö ev över några salladsblad. Kokt potatis eller ris är gott till.

Baconinlindad fläskytterfilé

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons