Helstekt kyckling med örtsås

Helstekt kyckling med örtsås
Helstekt kyckling är perfekt att laga en lat söndag. Den sköter sig själv i ugnen, det är bara att ösa den lite då och då så den inte blir torr. Supergod klassiker som är väl värd att tillaga!
Annons
Helstekt kyckling med örtsås
Ta vara på spadet som bildas när du steker kycklingen och blanda ner i såsen så blir den extra god!

Recept helstekt kyckling med örtsås

4 port

1 kyckling, ca 1 kg
1 msk olja
1 msk soja
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
600 g morötter
40 g rucolasallad

Örtsås
2 dl vatten
2 msk konc kycklingfond
2 dl crème fraiche
2 msk vetemjöl
1 msk hackade örtkryddor, färska
1/2 tsk salt
1 tsk soja

Annons

Serveringsförslag
kokt delikatesspotatis
pressgurka

Ugn 200°

Gör så här

1. Lägg kycklingen i en ugnsform. Bind upp benen med ett steksnöre. Blanda olja och soja och pensla kycklingen med det. Salta och peppra och strö över örtkryddor. Tillaga i ugn ca 11/2 timme.

2. Skala morötterna och skär dem i långsmala bitar. Lägg dem runt kycklingen när den stått inne 40 min. Kycklingen är klar när det inte syns något rött inne vid lårbenet och köttsaften är klar.

3. Örtsås: Häll vatten och fond i en kastrull. Blanda crème fraiche och mjöl och häll ner det i kastrullen. Låt såsen sjuda 5 min. Tillsätt örter, salt och soja.

4. Skär upp kycklingen och blanda morötterna med rucolasallad. Servera med kokt delikatesspotatis, gurka och örtsås.

 

Läs mer:

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons