Hemgjorda danska wienerbröd med chokladglasyr recept

Danska wienerbröd
Hemligheten med att lyckas med danska wienerbröd är att använda kalla ingredienser. Mycket kavlande är det men resultatet blir underbart! Fyll dem med hemgjord vaniljkräm eller använd kokmarsànkräm.
Annons
Danska wienerbröd
Vill du bjuda på härligt frasiga wienerbröd? Prova dessa! Foto: Pontus Ferneman

Recept hemgjorda danska wienerbröd

32 st

350 g smör, kallt
50 g jäst
2½ dl mjölk, kall
1 ägg, kallt
½ dl strösocker
½ tsk salt
71/2–8 dl vetemjöl, kallt

Fyllning
ca 2 dl vaniljkräm, hemgjord enl recept nedan eller kokmarsàn

Chokladglasyr
2 dl florsocker
½ dl kakao
ca ½ dl vatten
mandelspån

Ugn 225°

Så här bakar du hemgjorda danska wienerbröd

1. Skär kylskåpskallt smör i tio skivor. Lägg dem tätt på ett bakplåtspapper. Lägg ännu ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla lätt samman till en platta, ca 28×20 cm. Låt ligga framme i rumstemperatur.

2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Spara resten till utbakningen. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt vila i kylen i plast ca 15 min.

3. Kavla ut degen till ca 30×40 cm. Lägg det utkavlade smöret på den ena halvan (2–3 cm innanför kanten). Vik upp kanterna över smöret och vik sedan över den andra deghalvan. Nyp samman kanterna.

4. Vrid degen så att den stängda delen blir mot dig. Kavla försiktigt ut degen igen på mjölat bakbord. Vik över degen från ena kortsidan till mitten. Vik över degen från andra kortsidan så att det blir tre lager.

5. Vrid degen igen så att den stängda delen hamnar mot dig. Kavla försiktigt ut degen till ca 1 cm tjocklek. Vik över degen på samma sätt en gång till. Låt degen vila i kylen i plast ca 15 min.

6. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek. Dela den på mitten. Lägg in båda delarna i kylen.

7. Ta ut den ena delen efter ca 15 min. Kavla ut till 32×32 cm. Skär i 8×8 cm stora rutor. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1–1½ timme.

8. Fyllning: Spritsa en klick vaniljkräm, hemgjord enligt recept nedan eller kokmarsànkräm, på varje. Gör likadant med nästa degbit. Grädda wienerbröden i mitten av ugnen 8–10 min. Låt dem kallna.

9. Chokladglasyr: Rör ihop florsocker, kakao och lite vatten i taget till en glasyr. Ringla glasyren på wienerbröden. Strö ev över rostade mandelspån.

 

Hemgjord vaniljkräm

1/2–1 vaniljstång
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl strösocker
11/2 msk majsstärkelse
2 msk smör, mjukt

 

Så här gör du vaniljkräm

1. Klyv vaniljstången. Skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Låt koka upp. Ta från värmen.

2. Rör samman gulor, socker och majsstärkelse. Häll den heta grädden över under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar.

3. Klicka i det mjuka smöret under vispning. Låt vaniljkrämen svalna.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons