Italiensk fläskfilégratäng med mozzarella recept

Fläskfilégratäng med mozzarella
Gott efter all julmat. Många goda smaker samsas i den här festliga gratängen med smältande mozzarella på toppen.
Annons
Italiensk fläskfilégratäng med mozzarella
Italienska smaker med mozzarellaost, pesto och soltorkade tomater. Foto: Eva Hildén Smith

Recept Italiensk fläskfilégratäng med mozzarella

4 portioner

500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sås
3 dl sky
1/2 dl chilisås
2 dl crème fraiche
1 msk konc kalvfond
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
2 msk hackad färsk basilika

Annons

Topping
2 mozzarellaostbollar à 125 g
50 g soltorkade tomater i olja
8 svarta oliver
1 dl pesto genovese
1 knippe basilikablad

Ugn 225°

 

Så här gör du italiensk fläskfilégratäng med mozzarella

1. Skiva fläskfilén och bryn skivorna i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan och skölj ur stekpannan. Tag tillvara på skyn.

Annons

2. Sås: Blanda alla ingredienser utom basilika i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan basilikan.

3. Häll såsen i botten på en ugnsform. Lägg köttet i rader ovanpå. Sätt in i ugnen och värm ca 15 min.

4. Topping: Skiva mozzarellaostarna och lägg skivorna att rinna av på hushållspapper. Tag ut ugnsformen och stick ner osten mellan köttskivorna. Sätt in formen i ugnen ytterligare 4 min. Osten ska inte smälta ner för mycket i såsen.

5. Dela de soltorkade tomaterna i bitar. Garnera överst i formen med soltorkade tomater, oliver, pestoklickar och basilikablad. Servera med ris eller risoni, ev smaksatt med saffran, blandat med finhackade soltorkade tomater samt en sallad.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons