Italiensk fläskfilégratäng med mozzarella recept

Fläskfilégratäng med mozzarella
Många goda smaker samsas i den här festliga gratängen med smältande mozzarella på toppen.
Annons
Italiensk fläskfilégratäng med mozzarella
Italienska smaker med mozzarellaost, pesto och soltorkade tomater. Foto: Eva Hildén Smith

Recept Italiensk fläskfilégratäng med mozzarella

4 portioner

500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sås
3 dl sky
1/2 dl chilisås
2 dl crème fraiche
1 msk konc kalvfond
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
2 msk hackad färsk basilika

Annons
Annons

Topping
2 mozzarellaostbollar à 125 g
50 g soltorkade tomater i olja
8 svarta oliver
1 dl pesto genovese
1 knippe basilikablad

Ugn 225°

 

Så här gör du italiensk fläskfilégratäng med mozzarella

1. Skiva fläskfilén och bryn skivorna i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan och skölj ur stekpannan. Tag tillvara på skyn.

Annons

2. Sås: Blanda alla ingredienser utom basilika i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan basilikan.

3. Häll såsen i botten på en ugnsform. Lägg köttet i rader ovanpå. Sätt in i ugnen och värm ca 15 min.

4. Topping: Skiva mozzarellaostarna och lägg skivorna att rinna av på hushållspapper. Tag ut ugnsformen och stick ner osten mellan köttskivorna. Sätt in formen i ugnen ytterligare 4 min. Osten ska inte smälta ner för mycket i såsen.

5. Dela de soltorkade tomaterna i bitar. Garnera överst i formen med soltorkade tomater, oliver, pestoklickar och basilikablad. Servera med ris eller risoni, ev smaksatt med saffran, blandat med finhackade soltorkade tomater samt en sallad.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons