Recept: Italienska köttbullar i mustig tomatsås i ugn

Italienska köttbullar i mustig tomatsås i ugn
Smarriga köttbullar med riven parmesanost i färsen. Laga i ugn, smidigt och bekvämt.
Annons

Italienska köttbullar i mustig tomatsås i ugn

Italienska köttbullar i mustig tomatsås i ugn

4 portioner
400 g pasta, t ex spagetti
500 g blandfärs eller nötfärs
½ gul lök
salt, svartpeppar
1 ägg
½ msk ströbröd
2 msk riven parmesanost
olja till stekning
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 msk balsamvinäger
50 g naturell färskost
½ kruka basilika
salt, svartpeppar
Topping:
100 g mozzarellaost
½ dl riven parmesanost
Garnering:
basilika

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka pastan lite kortare tid än enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och häll lite olja på pastan.
3. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs lök, vitlök och paprika blankt och smidigt utan att det får färg i en gryta med olja. Tillsätt krossade tomater och balsamvinäger, och låt koka sakta under lock, ca 20 minuter. Tillsätt färskost och finstrimlad basilika. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.
4. Blanda färs, skalad och riven lök, salt, peppar, ägg, ströbröd och parmesanost.
5. Rulla köttbullar, ca 25 stycken, och lägg på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna i omgångar tills de får fin färg, 4–5 minuter.
6. Lägg ut pastan i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Lägg på köttbullarna och toppa med tomatsås. Peta i pastan så att såsen rinner ner.
7. Topping: Riv mozzarellaosten i bitar och fördela på tomatsåsen. Strö över parmesanost. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 15 minuter. Garnera med basilikablad.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons