Italienska minipanettone med citrus och choklad recept

Italienska minipanettone med citrus och choklad recept
Panettone är ett populärt italienskt bakverk som äts till jul. Kakan är fylld med massor av frukt, russin, choklad och rom – ljuvligt gott!
Annons

Recept italienska minipanettone med citrus och choklad

8–10 st
1½ dl russin
rivet skal av 1 apelsin
rivet skal av 1 citron
50 g mörk choklad
½ dl rom
25 g jäst
1 dl vatten, knappt 37°
125 g smör, mjukt
1½ dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
½ tsk salt
6 dl vetemjöl

Annons

Garnering
rörsocker
florsocker
ev apelsin- & citronskal

Ugn 175°

 

 

Annons

Så här gör du minipanettone

1. Lägg russin, apelsin- och citronskal samt hackad choklad i en burk. Häll på rom och sätt på locket. Låt stå och dra i ett par timmar. Smula ner jästen i en bunke. Lös jästen i vattnet.

2. Rör samman smör, rörsocker och vanilj till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, under rejäl omrörning. Blanda ner äggsmeten i jästblandningen. Tillsätt salt, den blötlagda frukten och chokladen med spadet.

3. Sikta i vetemjölet, lite efter hand under omrörning. Det ska bli en lös smet. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

4. Skeda försiktigt upp smeten (utan att röra i den) i smorda bakplåtspappersklädda formar eller höga stadiga muffinsformar. Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme. Strö ev på lite rörsocker.

5. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.

Annons

6. Pudra med florsocker och garnera ev med apelsin- och citronskal före servering.

 

Fruktkaka

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons