Recept: Kalljästa långpannerutor

Kalljästa långpannerutor
Frukost, fika eller mellanmål? Bjud på nybakade långpannerutor som får jäsa i kylen över natten eller tills du känner dig sugen!
Annons

Kalljästa långpannerutor

Kalljästa långpannerutor

Tänk på att kontrollera att plåten får plats i kylen. Lägg annars bakplåtspapper på en bricka som får plats, och dra över till en plåt innan gräddningen. Det gör inget om degen blir lite tjockare.
16 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
11 dl vetemjöl special

Annons

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt olja, sirap, salt och mjöl, och arbeta degen smidig i maskin, ca 10 minuter. Degen är ganska lös. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur, 30 minuter.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Skrapa ner degen i långpannan och tryck ut den med mjölade händer så den täcker plåten. Täck formen med plastfolie och låt degen jäsa i kylen över natten, 8–10 timmar.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Låt plåten stå i rumstemperatur, ca 20 minuter, tills ugnen blir varm.
6. Olja en kniv eller degskrapa och skär rutor i degen. Grädda mitt i ugnen, 20 minuter.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons