Recept: Kladdkaka med kolasås och lingon

Kladdkaka med kolasås och lingon
Kladdkaka med kolasås och lingon – ett säkert kort när du vill bjuda på gofika!
Annons

Kladdkaka med kolasås och lingon

Kladdkaka med kolasås och lingon

10–12 bitar
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
100 g mörk choklad av god kvalité
1 dl vetemjöl
3 msk siktat kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk hackad pistaschmandel
Topping:
1 burk karamelliserad mjölk à 400 g
lätt tinade lingon

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Smält chokladen över vattenbad.
3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, och rör ner i smeten. Rör ner choklad och pistaschmandel.
4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i botten.
5. Grädda strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter. Låt svalna. Låt kakan stå i kylen, ca 2 timmar.
6. Vid servering: Ställ kakan på ett uppläggningsfat. Rör om i burken med den karamelliserade mjölken, och bred ut i ett jämnt lager över kakan. Toppa med valfri mängd lingon.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Kolakladdkaka med choklad och nötter

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons