Köttfärsbiffar med gorgonzola och gräddsås recept

Gorgonzolafyllda biffar
Lättlagad festrätt med köttfärs och gorgonzolaost. Servera de goda biffarna med härlig gräddsås och rostade rotfrukter – fantastiskt gott.
Annons
Gorgonzolafyllda biffar
Fyll biffarna med krämig gorgonzolaost! Foto: Anders Norrsell

Recept köttfärsbiffar med gorgonzola och gräddsås

4 portioner

1/2 dl ströbröd
3/4 dl vatten
500 g blandfärs
1 ägg
2 msk naturell yoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g gorgonzolaost
2 msk smör

Annons

Sås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk konc kalvfond
3 msk hackad persilja
2 tsk soja
1 msk maizena redning för ljus sås

Rostade rotfrukter
800 g fast potatis
5 morötter
4 gulbetor
2 msk olivolja
2 msk repad rosmarin

Garnering & servering
rosmarin
lättkokta bönor, valfria

Ugn 225°

 

Så här lagar du köttfärsbiffar med gorgonzola och gräddsås

1. Blanda ströbröd och vatten i en skål och låt blandningen stå och svälla i ca 5 min. Tillsätt färs, ägg, yoghurt, salt och peppar. Blanda om noga.

Annons

2. Dela osten i 8 lika stora bitar. Forma färsen till 8 biffar. Tyck in en bit ost i mitten på varje biff. Forma sen färsen till en slät biff.

3. Stek biffarna 4–5 min på varje sida i smör i stekpanna. Ta upp biffarna och håll dem varma.

4. Sås: Häll vatten, grädde, fond, persilja och soja i stekpannan. Vispa runt och låt såsen koka i ca 5 min, rör om då och då. Red av såsen med maizena enligt förpackningsanvisn. Smaka av med salt och peppar.

5. Rostade rotfrukter: Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Tvätta morötterna och skala dem, dela i lagom stora bitar.

6. Ansa och skala gulbetorna, dela i klyftor. Fördela blandningen i en långpanna med bakplåtspapper. Fördela oljan bland rotfrukterna och strö över finhackad rosmarin.

7. Rosta strax under ugnens mitt i ca 30 min. Tag ut och garnera ev med rosmarin. Servera rotfrukterna och såsen till biffarna. Lättkokta vaxbönor, haricots verts eller andra bönor är också gott att servera som tillbehör.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons