Köttfärslimpa med gräddsås recept

Köttfärslimpa med gräddsås
Inget går upp mot köttfärslimpa med gräddsås! Servera med rostad potatis och morötter.
Annons
Köttfärslimpa med gräddsås
Klassisk husmanskost – köttfärslimpa med gräddsås. Foto: Anders Norrsell

Recept köttfärslimpa med gräddsås

4 portioner
700 g nötfärs
3/4 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl vatten
½ gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllning
150 g färskost med rostad paprika
1 röd grillad paprika
½ kruka basilika

Annons

Sås
2 dl sky och vatten
2 dl vispgrädde
2 msk konc kalvfond
2 msk maizena redning till ljus sås

Rostad potatis & morötter
900 g delikatesspotatis
6 morötter
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk finhackad persilja

Garnering
basilikablad, persilja
¼ grillad paprika

Ugn 200°

 

Så här gör du köttfärslimpa med gräddsås

Annons

1. Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt blandningen stå och svälla i ca 15 min. Skala och riv löken. Tillsätt färs, lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Rör om så att du har en slät och jämn smet.

2. Skölj en skärbräda och platta ut smeten på brädan till en fyrkant som är ca 20×30 cm stor. Skölj händerna mellan varven så går det lättare.

3. Fyllning: Klicka ut färskosten på plattan och bred ut den. Hacka paprikan och strö ut på osten. Hacka basilikan och strö över.

4. Rulla samman färsen från långsidan som en rulltårta och placera färsrullen i en långpanna med bakplåtspapper. Skarven ska vara nedåt.

Annons

5. Stek i ugnen strax under mittfalsen i ca 45 min eller tills färsen känns klar.

6. Sås: Tag ut köttfärslimpan och häll av skyn. Späd med vatten till 2 dl och koka upp tillsammans med grädde och fond. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.

7. Rostad potatis & morötter: Tvätta potatisarna och halvera eller kvarta dem. Placera i en långpanna med bakplåtspapper. Tvätta morötterna och dela i bitar. Lägg dem i långpannan. Häll olja, salt, peppar och persilja över, blanda om. Rosta strax under ugnens mitt i ca 30 min eller tills allt fått fin färg.

8. Servera köttfärslimpan med potatis, morötter och sås. Garnera med basilikablad, persilja och grillad paprika i små bitar.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons