Klassisk köttfärslimpa med gräddsås

Köttfärslimpa med gräddsås
Bjud på en färsfavorit för finsmakare! Här har vi piggat upp den klassiska köttfärslimpan med en fräsch apelsin- & kålsallad. Mums, vad gott!
Annons
Köttfärslimpa med gräddsås
Inget slår vällagad husmanskost! Laga fylld köttfärslimpa med gräddsås och potatis.

Recept plommonspäckad köttfärslimpa

6–8 port

2 ägg
1 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 kg nötfärs
12 katrinplommon
2 dl hackad persilja
salt och peppar
50 g smör
2 msk soja
2 tsk paprikapulver
10 cm purjolök

Annons

Gräddsås
1 dl grädde
25 g smör
2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
1 msk svartvinbärsgelé
1 tsk soja

Kålsallad
300 g rödkål
2 dl lingon
1 dl hackad persilja
1 apelsin

Serveringsförslag
kokt potatis

Ugn 200°

Gör så här

1. Rör samman ägg, ströbröd och vispgrädde, låt svälla 10 min. Tillsätt färs, katrinplommon och persilja, krydda med salt och peppar. Forma till två längder med blöta händer.

2. Smält smöret och blanda med soja och paprikapulver. Pensla limporna med blandningen. Tillaga i ugn ca 40 min.

3. Strimla purjolöken och för väll några min. Låt rinna av på hushållspapper, strö över den färdiga köttfärslimpan.

4. Sås: Värm grädden i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, ta kastrullen från plattan och pudra över mjölet, rör så det blandar sig. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och späd med buljong, låt sakta puttra 10 min.

5. Tillsätt den varma grädden och gelé och koka samman under omrörning. Tillsätt soja, salta och peppra.

6. Kålsallad: Strimla rödkålen fint och blanda med lingon, persilja samt skalad och tärnad apelsin.

Tips! Detta recept räcker till två limpor, perfekt att ha en i frysen till ett senare tillfälle!

 

Läs mer:

 

Av Janet Gustavsson

Foto: Erik Karlsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons