Krämig blomkålsgratäng och grillad halloumi recept

Blomkålslåda med halloumi
Den här vegetariska gratängen med ugnsrostad blomkål och grillad halloumiost är krämigt god. Och den läckra basilikasåsen ger rätten det där lilla extra!
Annons
Blomkålslåda med halloumi
Njut av vårens primörer i en härlig gratäng! Foto: Anders Norrsell

Recept blomkålsgratäng med grillad halloumi

4 portioner

300 g blomkål
oliv- el rapsolja
flingsalt
250 g gröna ärter
100 g riven ost

Gratängsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
100 g riven ost
salt, peppar

Annons

Topping
300 g halloumiost
2 msk rapsolja

Basilikasås
1½ dl hackad färsk basilika
50 g riven parmesanost
ca 1 dl rapsolja
salt och peppar

Dekoration & tillbehör
2 msk rödbetsskott el krasse
½ baguette
1 msk smör

Annons

Ugn 200°

 

Så här lagar du blomkålsgratäng med halloumi

1. Dela blomkålen i små buketter. Lägg buketterna på plåt med bakplåtspapper och häll över lite olja. Strö över flingsalt. Ställ in i ugnen ca 20 min. Koka ärterna i lättsaltat vatten 5 min. Häll av vattnet. Lägg blomkål och ärter i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

2.  Gratängsås: Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om väl. Späd med grädde och koka tills såsen tjocknar under vispning. Tillsätt riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över blomkålen och ställ in i ugnen ca 30 min.

3.  Topping: Skär halloumin i skivor och stek på hög värme i stek- el grillpanna med rapsolja.

4.  Basilikasås: Lägg basilikabladen i en matberedare, tillsätt parmesanosten och mixa till en sås med rapsoljan, späd med en tunn stråle tills blandningen får en såsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Annons

5. Lägg halloumin på gratängen, ringla över basilikasåsen och toppa med rödbetsskott eller krasse.

6. Skär baguetten i skivor på snedden, stek i smör till fin färg och servera till gratängen.

 

Gräddbakad lök med parmesan

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons