Krämig gratäng med fläskfilé, champinjoner och gorgonzola recept

Fläskfilégratäng med gorgonzola
Allt i en form – fläskfilé, champinjoner, gorgonzola, potatis och broccoli! Bra festmat som kan förberedas och gratineras strax före servering.
Annons
Fläskfilégratäng med gorgonzola
Hela middagen i en form! Festlig och god bjudrätt med fläskfilé, champinjoner och gorgonzola. Foto: Anders Norssell

Recept gratäng med fläskfilé, champinjoner och gorgonzola

4 portioner

1 kg potatis
2 msk olivolja
salt och peppar
250 g broccoli
700 g fläskfilé
smör till stekning
100 g champinjoner
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
150 g gorgonzolaost
2 msk konc kalvfond

Annons

Ugn 200°

 

Så här gör du krämig gratäng med fläskfilé, champinjoner och gorgonzola

1. Tvätta potatisen och skär i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olja över, salta, peppra och rör om. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 25 min.

2. Dela broccolin i små buketter och koka dem 3 min i lättsaltat vatten. Blanda potatisen och broccolin i en smord ugnsform.

3. Putsa köttet och skiva det i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Bryn köttet i smör.

4. Ansa, skiva och fräs svampen i smör. Strö över mjöl och tillsätt grädde och mjölk. Koka upp under omrörning.

5. Dela osten i mindre bitar och vänd ner i såsen. Tillsätt fond och koka ett par min. Smaka av med salt och peppar.

6. Fördela hälften av såsen på potatisen, peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan bitarna. Lägg fläskfiléskivorna i rader på potatisen. Häll resterande sås över köttet. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

Fläskfilégratäng med tacosmak

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons