Krämig kasslergratäng med osttäcke recept

Krämig kasslergratäng
Den här lättlagade och krämiga kasslergratängen går snabbt att göra. Lagrad ost ger bra smak åt gratängen.
Annons
Kasslergratäng med krämigt osttäcke
Vällagrad ost ger härlig smak åt den här festliga gratängen med kassler och spenat. Foto: Anders Norrsell

Recept krämig kasslergratäng med osttäcke

4 personer
4 portioner ris
200 g färsk bladspenat
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
500 g kassler
4 stora tomater

Ostsås
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
1 äggula

Annons

Topping
1 dl riven lagrad ost

Garnering
persilja

Ugn 225°

 

Så här gör du krämig kasslergratäng

1. Koka riset enligt förpackn anvisn. Skölj och ansa spenaten. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs spenat, purjolök och vitlök blank i lite smör. Fördela grönsakerna och riset i en smord ugnsform.

Annons

2. Skiva kasslern och tomaterna.

3. Ostsås: Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Späd med mjölken under omrörning. Låt såsen puttra under omrörning i ett par minuter. Salta och peppra. Ta från värmen och rör ner ost och äggula.

4. Häll hälften av såsen över riset och grönsakerna i formen. Varva skivad kassler och tomat över blandningen. Häll över resten av såsen. Toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen 18–20 minuter.

5. Strö över grovhackad persilja. Servera gärna en god sallad och bröd som tillbehör.

 

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons