Krämig kycklinggratäng i parmesansås recept

Paprika- och ostfylld kycklingfilé i parmesansås
En lättlagad och krämig gratäng med parmesansås är fantastiskt gott! Fyll kycklingfiléerna med paprika och mozzarellaost, koka upp och slå över den gräddiga parmesansåsen och låt allt tillagas i ugnen.
Annons
Paprikafylld kycklingfilé i parmesansås
Ett strössel av persilja, citron och vitlök – gremolata – blir pricken över i på denna festliga kycklinggratäng. Foto: Christina Uhlin

Recept krämig kycklinggratäng i parmesansås

4 portioner

2 hela inlagda grillade paprikor, ca 150 g
250 g mozzarellaost
600 g kycklingbröstfilé, 4 små el 2–3 lite större
salt, peppar
1 kruka basilika

Annons

Sås
1 msk konc kycklingfond
1 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl finriven parmesanost
peppar, socker

Gremolata
1 dl finhackad persilja
1 citron, rivet skal
1 vitlöksklyfta

Servering
hasselbackspotatis, se recept nedan
sugar snaps el sockerärter

 

Så här gör du krämig kycklinggratäng i parmesansås

1. Låt paprikorna rinna av. Skär i strimlor. Skär mozzarellan i 3 mm tunna skivor.

Annons

2. Dela filéerna på längden om de är stora. Skär ett snitt på längden i varje filé så en ficka bildas. Salta och peppra runtom.

3. Fördela mozzarella, grillad paprika och basilikablad i fickorna. Fäst ev med tandpetare så de håller ihop under tillagningen. Lägg filéerna i en ugnsform.

4. Sås: Mät upp fond, vatten, vin och vispgrädde i en kastrull. Låt koka ihop några minuter under vispning. Ta från värmen och rör ner den rivna osten, låt den smälta in.

5. Häll såsen över filéerna. Tillaga i mitten av ugnen 20–25 min. Kontrollera att kycklingen är klar.

6. Gremolata: Blanda samman persilja, citron och vitlök till ett strössel.

Annons

7. Servering: Strö gremolatan över kycklingen och servera med hasselbackspotatis  och förvällda sugar snaps.

Recept hasselbackspotatis

Skala 1 kg medelstora potatisar. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom. Lägg  potatisarna med den skurna sidan uppåt i en smord ugnsform. Pensla dem med 3 msk smält smör och strö över lite salt. Stek i 225° varm ugn ca 30 min. Ta ut och pensla dem med ytterligare några matskedar smält smör. Strö över 2 msk ströbröd. Ställ in i ugnen 15–20 min till, känn med en provsticka att potatisen är mjuk.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons