Recept: Krämig lammfärslasagne

Krämig lammfärslasagne
Lammfärs tillsammans med rött vin ger en mustig och supersmarrig lasagne.
Annons
lammfärslasagne
Kan förberedas och värmas vid servering. Foto: Anders Norrsell

Krämig lammfärslasagne

60 minuter inkl ugnstid

4 portioner:
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
smör till stekning
500 g lammfärs
2 dl rödvin
1 burk krossade tomater à 400 g
3 msk tomatpuré
1 msk finhackad färsk rosmarin
2 lagerblad
salt, svartpeppar
1½ dl riven lagrad ost
300 g färska lasagneplattor
2½ dl riven lagrad ost
Bechamelsås:
4 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl standardmjölk
2 dl riven lagrad ost
Garnering:
rostad kvisttomat
basilika
Tillbehör:
parmesanost
småbladig sallad

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och tärna morötterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs morötter, lök och vitlök blankt utan att det får färg ien stekanna med smör. Ta upp och ställ åt sidan.
3. Bryn färsen smulig i stekpannan i smör. Tillsätt vin, frästa grönsaker, krossade tomater, tomatpuré, rosmarin och lagerblad. Låt såsen sjuda, ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, och låt såsen sjuda samman under omrörning, ca 5 minuter. tillsätt osten och låt den smälta i såsen under omrörning
5. Varva lasagneplattor, riven ost, färssås och béchamelsås i en smord ugnsform, 22×30 cm. Börja med lasagneplattor och avsluta med lasagneplattor och béchamelsås och ost. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 30 minuter.
6. Garnering: Lägg en tomatkvist på lasagnen när lasagnen varit inne i ugnen,  ca 12 minuter
7. Vid servering: Garnera med basilika och riven parmesanost.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons