Recept: Krämig laxlasagne med tomat

Krämig laxlasagne med tomat
Krämig laxlasagne med tomat – perfekt allt-i-ett-middag både till vardag och till fest!
Annons

Krämig laxlasagne med tomat

Recept: Krämig laxlasagne med tomat

Lasagnen mår bra av att stå till sig en stund.
4 portioner, 40 minuter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
200 g spenat
1 förp krossade tomater, 500 g
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
8 soltorkade tomater
3 msk finhackad dill
salt, svartpeppar
400 g kallrökt lax i skivor
300 g lasagneplattor, gärna färska
150 g lagrad ost
Garnering:
dillvippor
tomatkvist
tillbehör
citron

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök blankt och smidigt utan att det får färg i en stekpanna med smör.
3. Vänd ner spenaten och fräs den blank och smidig. Sila bort överflödig vätska. Ta upp och ställ åt sidan.
4. Blanda krossade tomater, crème fraiche, grädde, purjolök, vitlök, strimlade soltorkade tomater och dill. Salta och peppra. Spara ca 2 dl av tomatsåsen till lasagnens översta lager.
5. Smörj en form, ca 25 cm i diameter. Varva tomatsås och lax mellan lasagneplattorna. Tryck till lite med handen på lasagneplattorna, och lägg på den sparade tomatsåsen.
6. Strö över riven ost och lägg på en kvist cocktailtomater. Gratinera strax under mitten i ugnen, 18–20 minuter.
7. Vid servering: Garnera med dillvippor och servera med citron. Pressa gärna lite citronsaft över lasagnen.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons