Lättbakad pepparkakstosca recept

Lättbakad pepparkakstosca
Förbered julbaket redan nu. Med en mjuk pepparkaka med knäckig tosca på toppen vill gästerna ha både en och två bitar. Går utmärkt att frysa in och ta fram till adventsfikan.
Annons
Lättbakad mjuk pepparkakstosca
Mjuk pepparkaka och knäckig tosca – en vinnande kombination! Foto: Pontus Ferneman

Recept lättbakad pepparkakstosca

ca 12 bitar
125 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
2 krm mald
kryddnejlika
½ dl gräddfil

Tosca
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 msk sirap, ljus
1½ msk vetemjöl
1½ msk mjölk
100 g mandelspån

Annons

Ugn 175°

 

Så här gör du pepparkakstosca

1. Smält smöret. Tag från värmen. Vispa ägg och socker poröst.

2. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor. Vänd ner det i äggsmeten växelvis med smör och gräddfil.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diam, med avtagbar botten.

4. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan är nästan helt klar, ca 25 min.

5. Tosca: Lägg ingredienserna i en kastrull. Låt smeten koka upp på svag värme under omrörning.

6. Bred försiktigt toscasmeten på kakan direkt när den kommit ur ugnen.

7. Ställ in kakan i ugnen igen, på mittfalsen. Grädda tills toscan fått fin färg, ca 15 min.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons