Allt i en form: Räkfylld laxfilé på färskpotatisbädd recept

Räkfylld lax med färskpotatis
Vi frestar med läcker lax som fylls med räkor och färskost och sedan gratineras på en färskpotatisbädd – festligt och hur smidigt som helst att servera i en och samma form!
Annons
Räkfylld lax med färskpotatis
Crème fraiche med franska örter sätter smak på den här festliga laxgratängen. Foto: Anders Norrsell

Recept laxgratäng med räkor och färskpotatis

4 portioner

6 salladslökar
700 g färskpotatis el delikatesspotatis
3 stjälkar dill
1 knippe grön sparris
2 dl crème fraiche med franska örter
3 msk grovhackad dill
4 skinnfria bitar lax à 175 g
500 g oskalade räkor
100 g färskost
4 msk grovhackad dill
1 msk klippt gräslök

Annons

Garnering
dill
200 g klippta sockerärter

Annons

Till servering
smält smör
sallad och primörer

Ugn 150°
Gör så här

1. Strimla salladslöken. Skrubba potatisen. Koka potatisen i lättsaltat vatten tillsammans med dill.

2. Bryt av nedre delen av sparrisen och släng. Koka sparrisstjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 min. Dela sparrisen i mindre bitar.

3. Fördela lök, sparrisbitar och potatis tillsammans med crème fraiche och hackad dill i en smord ugnsform.

Annons

4. Putsa laxen och skär ett längsgående snitt i bitarna. Skala räkorna. Ta undan några till garnering och grovhacka resten. Blanda färskost, räkor samt dill och gräslök. Fördela röran i snitten.

5. Placera laxbitarna på potatis- och lökbädden. Gratinera i ugnens mitt i ca 18 min. Garnera med dill samt resterande räkor och ev klippta lättkokta socker ärter.

6. Servera med smält smör samt sallad och lättkokta primörer.

 

Recept ugnsbakad lax
Att ugnsbaka laxfiléerna och servera med skaldjur och krämig vitvinssås blir ljuvligt gott.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons