Underbart god och lättlagad påsksill!

påsksill
Sillen har en given plats till påsk och här visar vi 
hur du enkelt lägger in och smaksätter själv. Citron-, vodka- eller senapssill – vilken smak blir din favorit på årets påskbuffé?
Annons
påsksill
Uppifrån och ner: lime- & vodkasill, lök- & citronsill och senapsgravad strömming. Foto: Erik Karlsson

Recept lime- och vodkasill

Denna sill ska stå och dra i en kryddig lag ett par dagar, men det är det värt! Den som väntar på något gott …

1 burk inläggningssill, 450 g

Lag
1½ dl vatten
2 dl strösocker
1 gul lök
5 krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
½ dl ättiksprit, 12 %

Annons

Smaksättning
skal och saft av 1 lime
2 dl gräddfil
2 cl vodka
2 msk hackad gräslök

 

Gör så här

1. Skölj sillfiléerna under rinnande vatten och låt dem sedan rinna av.

2.  Lag: Koka upp vatten och socker och låt kallna. Finhacka löken och rör ner i lagen tillsammans med kryddpeppar, lagerblad och ättiksprit.

Annons

3. Häll lagen över sillen och ställ kallt i 2 dygn.

4.  Smaksättning: Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en skål. Rör samman rivet limeskal, limesaft, gräddfil och vodka. Vänd försiktigt ner sillen och blanda ner hackad gräslök.

Tips! Om du vill göra en snabbare variant, köp färdiginlagd sill och smaksätt därefter själv.

 

Recept lök- och citronsill

Frisk och härlig sill som garanterat blir ett uppskattat inslag på påskbuffén.

1–2 rödlökar
10 cm purjolök
1 burk inläggningssill, 420 g

Lag
skal och saft av 2 citroner
1½ dl rödvinsvinäger
10 kryddpepparkorn
2 msk rosépeppar
2 lagerblad
1 dl vatten
2 msk flytande honung

Annons

 

Gör så här

1.  Lag: Skala citronerna (ta inte med det vita). Strimla citronskalen. Koka vinäger, kryddpeppar, rosépeppar, lagerblad, vatten och citronskal i 5 min.

2. Tillsätt honungen och saften från citronerna och låt kallna.

3. Skala rödlöken och skär den i ringar, strimla purjolöken. Häll av sillen i ett durkslag. Skär sedan i sneda bitar.

4. Varva sillen med löken och häll på lagen. Låt stå 1 dygn före serveringen.

 

Recept senapsgravad strömming

Njut av krämig vårsill med smak av dill och purjolök.

600 g strömmingsfilé

Lag
1 liter vatten
1 dl ättiksprit, 12 %
2 msk salt

Annons

Smaksättning
1 dl dill
10 cm purjolök
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
¾ dl skånsk senap
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

 

Gör så här

1.  Lag: Dra bort skinnet på strömmingsfiléerna och lägg filéerna i en bunke. Tillsätt vatten, ättiksprit och salt. Ställ kallt över natten. Vänd gärna runt någon gång så lagen kommer åt överallt.

2.  Smaksättning: Hacka dillen, skär purjolöken i slantar. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, vinäger, salt, peppar och dill.

3. Ta upp filéerna ur lagen och låt rinna av. Vänd försiktigt ner i såsen varvat med purjolöken. Låt dra i minst 6 tim.

 

Läs mer:

Limesill

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons