Lättlagad sparrispaj med skinka och ost recept

Sparrispaj med skinka
Paj är den perfekta bjudrätten i sommar! Med färdigköpt smördeg gör du lätt denna frasiga paj med sparris, skinka och brieost. Och på så sätt får du mer tid över till dina gäster.
Annons
Sparrispaj med skinka
Bjud på ljuvligt god paj med sparris, skinka och brieost. Foto: Erik Karlsson

Recept sparrispaj med skinka och ost

4–6 portioner

2 förp kyld smördeg à 250 g

Fyllning
2 stånd grön sparris
1 dl västerbottensost
150 g strimlad rökt skinka
150 g brieost
1/2 dl rostade pinjenötter

Annons

Äggstanning
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 ask klippt krasse
salt, peppar

Garnering
1/2 ask klippt krasse

Ugn 225°

 

Så här lagar du sparrispaj med skinka

1. Klä en smord pajform, diam 24 cm, med smördegen, kavla ihop den så att den passar formen. Ta bort överflödig deg. Nagga bottnen med en gaffel och placera aluminiumfolie runt om degkanterna så att de inte sjunker ner när pajen gräddas. Förgrädda pajskalet 10 min strax under ugnens mitt.

Annons

2. Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i ca 3 min. Spola genast av i kallt vatten. Låt rinna av. Fördela västerbottensosten i pajskalet.

3.  Äggstanning: Vispa ihop ingredienserna och fördela hälften av äggstanningen i pajskalet.

4. Fördela sparris, skinka och skivad brieost i pajskalet. Fördela resten av äggstanningen i pajskalet. Strö över pinjenötter och grädda strax under ugnens mitt i ca 30 min eller tills pajen stannat helt och fått fin färg. Täck kanten på pajen med aluminiumfolie om den börjar bli mörk.

5. Garnera med klippt krasse.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons