Lyxigt god spenat- och ricottapaj

Spenatpaj med ricottaost
Denna läckra paj som fylls med spenat, ricottaost och pinjenötter kan se komplicerad ut att göra, men det är den inte! Med ett par enkla handgrepp skapar du den snabbt! Bara att skära och vrida!
Annons
Spenatpaj med ricottaost
Inte bara god med sin ljuvliga spenat- & ostfyllning utan även väldigt vacker att titta på! Foto: Anders Norrsell

Recept paj med spenat och ricottaost

4 port

Pajdeg
5 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 dl kallt vatten el vitt vin

Fyllning
200 g färsk spenat
1 msk smör
1 kruka basilika
250 g ricottaost
60 g pinjekärnor
100 g riven parmesanost
1 ägg
salt och peppar

Annons

Pensling
1 ägg
1 tsk vallmofrön

Ugn 175°

Gör så här

1. Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg. Ställ i kylen 30 min.

2. Fyllning: Grovhacka spenaten, och stek den mjuk i en kastrull i smör.

3. Plocka loss basilikabladen från stjälkarna. Mixa spenat, basilika, ricottaost och pinjekärnor, tillsätt parmesan och ägg. Krydda med salt och peppar.

4. Dela degen mitt itu. Kavla ut till två rundlar, ca 30 cm i diam. Lägg den ena rundeln på plåt med bakpapper. Lägg ca 11/2 dl av fyllningen i en hög mitt på rundeln, bred resten runt om som en ring.

5. Pensla kanten med ägg och lägg på den andra degrundeln. Tryck med en gaffel runt kanten. Lägg försiktigt en skål över mittfyllningen, tryck lätt med en gaffel runt om.

6. Skär jack i degen in mot skålen. Vrid och vänd degsnibbarna. Pensla med ägg, strö över vallmofrön. Grädda i ca 30 min mitt i ugnen.

 

Läs mer:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons