Hemgjorda påskkolor med smak av lakrits och citron

lakrits- och citronkola
Att koka egna kolor är mycket lättare att göra än man kan tro. Testa våra goda kolor med smak av lakrits och citron till påsk! Och du, om du rullar in dem i cellofanplast håller de sig fräscha länge och ser fantastiska ut!
Annons
lakrits- och citronkola
Koka läckra kolor till påsk! Ta en, ta två… Foto: Pontus Ferneman

Recept lättlagade lakrits- & citronkolor

ca 40 st

25 g smör
1½ dl ljus sirap
3 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
1½ msk pressad citronsaft
1–1½ msk lakritspulver

Garnering
rivet skal av ca 1 citron

Annons

Gör så här

1. Koka smör, sirap, socker, grädde, citronsaft och lakrits i en vid tjockbottnad kastrull på medelvärme till ca 130° eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.

2. Klä en form, ca 20×15 cm, med bakpapper. Häll kolasmeten i formen.

3. Garnering: Strö på citronskalet. Tryck till lite och låt stelna. Skär i bitar.

Tips! Vira in kolorna i cellofanplast så håller de sig fräscha längre.


Kulprovet

Droppa lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om kolasmeten stelnar så att du kan forma en kula så är den klar. Annars får du koka kolan en liten stund till och göra ett nytt kulprov.

 

Läs mer:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons