Bästa recepten på lättlagade rätter till picknicken

Bästa recepten på lättlagade rätter till picknicken
Här är bästa recepten på läckra smårätter till picknicken! Grillade kycklingklubbor, fetaostpaj, pastasallad, goda mackor med ost, hemlagad jordgubbssaft och dumlemuffins – perfekt att ta med på utflykten! Många av rätterna passar också bra på buffé.
Annons

Marinerade kycklingklubbor
Vira lite folie runt kycklingklubborna – perfekt när man ska ta med dem på utflykten!.

Recept marinerade kycklingklubbor

4–6 portioner

ca 900 g kycklingklubbor

Marinad
2 msk matolja
1 msk flytande honung
1 msk riven färsk ingefära
1 msk garam masala
saft & skal av ½ apelsin

Annons

Ugn 225°

 

Så här lagar du marinerade kycklingklubbor

1. Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingen och marinaden i en plastpåse. Låt marinera i minst 1 tim, gärna längre.

2. Lägg kycklingklubborna med marinaden i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen 20–30 min. Vänd klubborna ett par gånger så att de får vacker färg runt om.

3. Vira in änden av kycklingklubborna med lite aluminiumfolie så kladdar det mindre.

 

 

Squash- och fetaostpaj
Servera gärna pajen med extra tillbehör som oliver eller marinerade kronärtskockor.

Recept krämig squash- & fetaostpaj

4–6 portioner

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
300 g squash
salt och svartpeppar
2 vitlöksklyftor
3 salladslökar
skalet av 1 citron
21/2 dl riven lagrad prästost
2 dl vispgrädde
3 ägg
150 g fetaost
2 tsk olivolja

Garnering
färsk timjan

Ugn 200°

 

Så här lagar du krämig squash- och fetaostpaj 

1. Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Lägg degen i plast i kylen ca 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en rektangulär pajform, ca 30×20 cm, el rund form, diam 24 cm. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

3. Fyllning: Skölj squashen och hyvla långa band av den med en osthyvel. Lägg squashen i en bunke och salta lite. Vänd om och låt stå i ca 20 min. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och strimla salladslökarna. Tvätta och riv skalet av citronen.

4. Blanda citronskalet med 2 dl av prästosten, grädde och ägg. Smula sönder fetaosten och fördela i pajskalet. Ta upp squashen och torka av med hushållspapper.

5. Fördela vitlök och salladslök i pajskalet. Häll över ägg- och ostblandningen. Lägg squashskivorna snyggt i pajskalet och ringla lite olja över, salta och peppra.

Annons

6. Strö över resten av prästosten och gratinera strax under ugnens mitt i 20–25 min eller tills pajen stannat helt och fått fin färg, känn med sticka. Garnera med timjan.

 

Lätt att ta med ut – tunnbrödsrullar med krämig färskost och rökt kött.

Recept mumsiga tunnbrödsrullar med färskost och örter

4 portioner

300 g färskost, t ex philadelphiaost
½ dl majonnäs
1 msk söt bordssenap
salt och peppar
½ litet isbergssallads- huvud
4 skivor mjukt tunnbröd
150 g skivat rökt oxkött
1 knippe gräslök

Så här gör du mumsiga tunnbrödsrullar med färskost och örter

1. Blanda färskost, majonnäs och senap. Smaka av med salt och peppar.

2. Skölj och strimla isbergssalladen fint. Bred ut oströran på tunnbröden, lägg på sallad.

Annons

3. Strimla oxköttet och fördela på tunnbröden, klipp över lite gräslök och rulla samman.

Tips!

Lägg samman rullarna strax före avfärd, ligger de för länge vill de gärna mjukna. Rullarna kan slås in som paket i en bit aluminium- eller plastfolie.

 

Sandwich med makrill och ägg
Sommarens godaste sandwich!

Recept sandwich med rökt makrill och ägg

4–6 portioner

9 skivor fullkornsfranska
2 msk smörgåsmargarin
1 kruksallad
3 hårdkokta ägg
ca 200 g rökt makrillfilé
1 röd paprika
4 msk majonnäs
2 msk chilisås
1 msk finskuren dill
salt
kajennpeppar

Så här gör du sandwich med rökt makrill och ägg

1. Smöra brödskivorna. Skölj och torka salladsbladen och lägg på bröden.

Annons

2. Skala och finhacka äggen. Dra skinnet av makrillen och mosa fiskköttet. Kärna ur och finhacka paprikan.

3. Blanda majonnäs, chilisås och dill. Vänd försiktigt ner ägg, makrill och paprika. Smaka av med salt och kajennpeppar.

4. Lägg samman brödskivorna tre och tre med makrillröra mellan. Skär sedan mackorna på diagonalen.

 

Färskoströra med paprika
Den här röran passar bra till grillat, paj, sallad eller på mackan.

Recept färskoströra med paprika och vitlök

3–4 röda paprikor
1 msk olivolja
salt och peppar
½ dl turkisk yoghurt
150 g färskost, t ex philadelphiaost
1–2 vitlöksklyftor

Ugn 225°

 

Så här gör du färskoströra med paprika och vitlök

Annons

1. Kärna ur och dela paprikorna. Lägg halvorna i en ugnsform, strö över olja och salt.

2. Rosta dem i mitten av ugnen 20–30 min tills de känns mjuka, det gör inget om skalet blir svart. Låt svalna.

3. Dra av och kasta skalet på paprikorna. Mixa paprika, yoghurt, färskost och vitlök med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.

 

Italiensk pastasallad
Pastasallad passar till allt! Den här är enkel att göra och jättegod.

Recept italiensk pastasallad med mozzarella, oliver, parmesan och tomater

4 portioner

4 port valfri pasta
1 kruka basilika
2–3 små färska rödlökar
250 g mozzarellaost
300 g cocktailtomater
1 dl gröna oliver
2 msk olivolja
½–1 msk vit balsamvinäger
salt och citronpeppar
75 g parmesanost

Så här gör du italiensk pastasallad med mozzarella, oliver, parmesan, basilika och tomater

1. Koka pastan enl anv på förp. Häll av kokvattnet, spola pastan kall.

2. Hacka basilikabladen, spara några hela blad till garnering. Strimla rödlökarna. Skär mozzarellan i kuber. Dela tomaterna om de är stora. Låt oliverna rinna av.

3. Lägg ingredienserna i en stor skål. Ringla över olja och vinäger, krydda och blanda pastasalladen. Toppa med hyvlad parmesanost och garnera med basilikablad.

 

Dumlemuffins med körsbär
Lite sötsaker måste man ju också ha! De här muffinsen gör du på en halvtimme.

Recept lättbakade dumlemuffins med körsbär

14–16 st
75 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
33/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil

Fyllning
14–16 körsbär
14–16 dumlekolor

Ugn 225°

Så här bakar du lättbakade dumlemuffins med körsbär

1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan ägg och socker pösigt.

2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandning, gräddfil och smör i smeten.

3. Fyll muffinsformar till ¾ med smet.

4.  Fyllning: Skölj, dela och kärna ur körsbären. Lägg ett körsbär och en dumle i varje muffinsform.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

 

Hemgjord jordgubbssaft med lime
Man behöver inte koka den här saften – låt den bara dra ett dygn i kylen och sila sen av bären.

Recept hemgjord jordgubbssaft med lime

1 liter kokt, kallt vatten
2 liter jordgubbar
2 limer
20 g vinsyra
7–8 dl strösocker per liter avrunnen saft

Så här gör du hemgjord jordgubbssaft med lime

1. Koka upp vattnet och låt det svalna helt.

2. Rensa, skölj och skiva jordgubbarna. Tvätta limerna i varmt vatten, skär med potatisskalare av skalet, undvik att få med det vita som kan vara beskt.

3. Lägg jordgubbar och lime- skal i en stor skål. Lös vinsyran i vattnet och häll över bären. Täck över skålen och ställ i kylskåp i ett dygn.

4. Sila saften genom silduk och låt rinna av i 20 min. Mät saften och tillsätt sockret. Rör tills sockret är helt löst.

5. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.

Tips! Saften kan förvaras ett par dagar i kylskåp men är inte lika hållbar som kokt saft. Hållbarheten förlängs om du fryser saften.

 

Recept: Ellinor Varady, Bitte E:son Forsberg

Foto: Pontus Ferneman, Erik Karlsson

 

6 läckra recept för picknick i det gröna

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons