Laxfilé på spenatbädd

Lax med teriyakisås
Festa på härlig laxfilé som smaksätts med apelsin, teriyakisås och sesamfrön – gott till sista tuggan!
Annons
Lax med teriyakisås
Pensla laxen med apelsin och teriyakisås!

Recept laxfilé med spenat och teriyakisås

4 port 

ca 700 g laxfilé
1 msk olja
1 apelsin
1 msk flytande honung
1 msk sesamfrön
500 g fryst tinad bladspenat
1 msk smör

Teriyakisås
1 vitlöksklyfta
3 msk färskriven ingefära
1 msk sesamolja
11/2 dl ljus soja
ev 1 msk sherry

Annons

Avokadosallad
1 apelsin
2 avokador
3 tomater
1/4 gurka
1/4 rödlök

Ugn 225°

Gör så här

1. Teriyakisås: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda med resten av ingredienserna till såsen.

2. Skär fisken i portionsbitar och lägg dem med skinnsidan neråt i en oljad ugnsform.

3. Riv skalet från apelsinen. Pressa ut saften från halva apelsinen. Blanda saften med honung och 2 msk av teriyakisåsen. Pensla laxen med blandningen. Salta och peppra lätt, strö över sesamfrön. Sätt in laxen i ugnen ca 20 min.

4. Fräs spenaten i smör. Salta och peppra efter smak. Lägg spenaten i botten av ett fat, lägg på laxen och strö över det rivna apelsinskalet.

5. Avokadosallad: Skala apelsinen och avokadorna och skär i bitar. Tärna tomaterna, gurkan och rödlöken. Blanda allt och servera salladen och resten av teriyakisåsen till laxen.

 

Läs mer:

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf svensson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons