Ljuvliga saffranshjärtan recept

Saffranshjärtan med mandelmassa
Fyll saffransbullarna med mandelmassa och pepparkakskrydda och forma fina hjärtan!
Annons
Saffranshjärtan med mandelmassa och glasyr
Forma saffransbullarna som fina hjärtan och fyll med mandelmassa och pepparkakskrydda. Foto: Pontus Ferneman

Recept ljuvliga saffranshjärtan

24–26 st

2 kuvert saffran (1 g)
1 sockerbit
ev 1 tsk konjak
100 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
¾ dl strösocker
1 ägg
8½ – 9 dl vetemjöl
½ tsk salt

Fyllning
150 g smör, mjukt
½ dl rörsocker
1 msk pepparkakskrydda
100 g mandelmassa, riven

Annons

Pensling
1 ägg

Kristyr
1 äggvita
3½–4 dl florsocker

Ugn 225°

 

Se film på hur du bakar saffranshjärtan

 

Så här bakar du saffranshjärtan

1. Stöt saffranskornen tillsammans med en sockerbit. Lös dem ev i ca 1 tsk konjak. Smält smöret. Häll i mjölken och låt blandningen bli knappt 37°.

Annons

2. Smula ned jästen i en bunke. Lös den i degspadet. Tag i saffran, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Tag i saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

3. Fyllning: Rör ihop ingredienserna.

4. Dela degen i två bitar. Kavla ut till två degplattor, ca 30×30 cm. Bred fyllningen på degplattorna. Rulla samman degen från yttersidorna tills de möts på mitten. Gör likadant med nästa degplatta.

5. Skär i bitar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Forma dem till hjärtan genom att nypa till en hjärtspets på varje bulle. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

6. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.

7. Kristyr: Vispa samman ingredienserna. Spritsa kristyren som ett hjärta på bullarna.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons