Recept: Lyxig chokladkaka med vit chokladglasyr

Recept: Lyxig chokladkaka med vit chokladglasyr
En lyxig chokladkaka som blir extra god med en skvätt whisky i glasyren!
Annons
Lyxig chokladkaka med vit chokladglasyr
Fullträff för chokladälskaren. Botten av mjuk kaka med mörk choklad och vit chokladglasyr. Foto: Pontus Ferneman

Lyxig chokladkaka med vit chokladglasyr

ca 14 bitar:
200 g smör
150 g mörk choklad
4 ägg
3½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Glasyr:
150 g vit choklad
2 msk whisky
150 g mjukt smör
Garnering:
chokladkulor och/eller guldkulor, kan uteslutas
ev ros

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret under omrörning.
3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, och rör ner i äggsmeten. Tillsätt chokladsmöret växelvis med mjölken.
4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, 50–60 minuter (detta är inte en kladdkaka utan en mjuk chokladkaka). Låt svalna.
6. Glasyr: Hacka och smält chokladen tillsammans med whisky över vattenbad. Ta skålen från värmen. Klicka i smöret lite i taget och rör samman till en slät kräm. Låt glasyren stelna tills den går att bre på kakan.
7. Vid servering: Garnera med chokladkulor och ev en ros.

Recept: Boel Ottmer

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons