Lyxig smörgåstårta med lax och räkor recept

Lyxig smörgåstårta med lax och räkor
Vill du bjuda på något festligt? Satsa då på en älskad klassiker som räcker till många – smörgåstårta! Här toppar vi härligheten med lax, räkor och sparris. Oemotståndligt gott!
Annons
Lyxig smörgåstårta med lax och räkor
Festlig, stor och generös tårta som räcker till många. Foto: Erik Karlsson

Recept lyxig smörgåstårta med lax och räkor

ca 12 portioner
3 bottnar för smörgåstårta, ca 24×32 cm
smör

Fyllning
300 g varmrökt lax
400 g färskost, t ex philadel phiaost
3 msk riven pepparrot
1 gurka

Annons

Toppkräm
200 g färskost, t ex philadelphiaost
2 dl crème fraiche

Garnering
3 ägg
150 g grön sparris
ca 750 g räkor med skal
200 g kallrökt lax
1 knippa dill
några späda salladsblad

 

Så här gör du lyxig smörgåstårta med lax och räkor

1. Fyllning: Dela den rökta laxen i små bitar. Rör samman lax, färskost och riven pepparrot. Skiva gurkan.

2. Bred smör på bottnarna. Lägg 1 botten på ett fat. Bred på hälften av fyllningen och fördela hälften av gurkskivorna ovanpå. Täck med nästa botten och fördela resten av fyllningen och gurkskivorna ovanpå. Lägg på den tredje bottnen. Hit kan förberedas dagen innan.

Annons

3. Toppkräm: Rör samman färskost och crème fraiche. Bred blandningen på och runt tårtan.

4. Garnering: Koka äggen. Skala och skär dem i klyftor. Bryt bort den nedersta hårda delen på sparrisen, förväll några min i lättsaltat vatten. Skala räkorna. Dela laxskivorna mitt itu på längden och rulla samman som rosor. Hacka dillen.

5. Garnera smörgåstårtan med sparris, räkor, lax, ägg, dill och salladsblad.

 

Tips! Gör fyllningen och lägg samman smörgåstårtan dagen innan, ställ in i kylen med en lätt fuktig handduk på. Sedan är det bara att garnera tårtan innan den serveras.

Tips! Om du inte får tag på smörgåstårtbottnar går det bra att använda landgångsbröd eller formfranska.

 

Skaldjursrulle recept

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons