Recept: Mjuk pepparkaka med lingon och färskostglasyr

Mjuk pepparkaka med lingon och färskostglasyr
Mjuk pepparkaka med lingon och färskostglasyr – ett måste på julens kakbord!
Annons

Mjuk pepparkaka med lingon och färskostglasyr

Recept: Mjuk pepparkaka med lingon och färskostglasyr

8–12 bitar
75 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl lingonsylt
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl gräddfil
Färskostglasyr:
100 g färskost
25 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
pepparkakshus, se tips
lingon, finns i frysdisken

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och lingonsylt, och rör om.
3. Blanda mjöl, kanel, ingefära, nejlika, kardemumma och bakpulver, och rör ner i smeten. Blanda sist i gräddfilen.
4. Häll smeten i en smord form, 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna.
5. Frosting: Vispa färskost och rumsvarmt smör fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa smeten slät. Bred frostingen över kakan. Garnera med pepparkakshus och lingon.

Tips!

Mallen till de små pepparkakshusen har vi lånat från Ica. Gå in på ica.se och sök på ”Mall till minipepparkakshus”. Husen sätts samman med kristyr.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons