5 goda muffins som är busenkla att baka

recept-muffins-puff
Sugen på något gott och lättbakat till kaffet? Satsa på muffins med en läcker topping eller fyllning! Här är våra 5 favoritrecept just nu.
Annons
recept-muffins
Muffins är så gott och så enkelt att baka.

1. Muffins med nutellatopp

ca 12 st

Rör 150 g rumstempererat smör och 2 dl strösocker poröst. Tillsätt 2 ägg, ett i taget, under rejäl omrörning. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Vänd ner det i smeten växelvis med 1/2 dl turkisk yoghurt el gräddfil. Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 3/4 (ställ ev formarna i muffinsbleck). Fördela 75 g nötcrème i varje muffins. Grädda mitt i ugnen, 200°, 12–15 min. Låt svalna. Vispa 50 g rumstempererat smör, 21/2 dl florsocker och 2 tsk ljummet starkt kaffe några min så det blir riktigt luftigt. Rör i 75–100 g nutella. Spritsa krämen på muffinsen.

2. Kolafyllda muffins

ca 12 st

Annons

Rör 125 g rumstempererat smör och 2 1/2 dl strösocker poröst. Tillsätt rivet skal av 1 citron och 2 ägg, ett i taget, under vispning. Blanda 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med 1 dl gräddfil. Fördela smeten i formar, fyll dem till ¾ . Fördela 2 msk lemon curd i muffinsen. Lägg en toffifee i varje (12 st). Grädda mitt i ugnen, 200°, 15–18 min. Lägg en toffifee på varje muffins direkt när de kommer ut från ugnen.

 

3. Äppelmuffins med nöttopp

15 st stora

Blanda 50 g smör, 1 dl havregryn, 1 dl hackade hasselnötter, 1 1/2 msk vetemjöl och 1/2 dl strösocker till en smuldeg. Ställ åt sidan. Rör 100 g rumstempererat smör och 2 1/2 dl strösocker poröst. Tillsätt 4 ägg, ett i taget, under kraftig omrörning. Blanda 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver och 100 g finhackade hasselnötter. Vänd ner detta i smeten. Fördela smeten i formar, till hälften fyllda. Kärna ur och skär 2 äpplen i klyftor. Tryck ner några klyftor i varje muffins. Strö över nötsmuldegen. Grädda mitt i ugnen, 175°, 20–25 min.

 

4. Choklad- och hallonmuffins

16 st

Hacka 200 g mörk choklad. Smält 175 g smör och ta från värmen. Låt chokladen smälta i det heta smöret, rör till en jämn smet. Vispa 4 ägg och 2 1/2 dl strösocker lätt pösigt. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl, 3/4 dl kakaopulver, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Rör ner detta i smeten. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll dem till knappt ¾. Fördela 125 g hallon i muffinsen. Grädda på 175° i nedre delen av ugnen 20–25 min.

 

5. Toscamuffins

ca 15 st

Smält 100 g smör i en kastrull. Vispa 2 ägg och 1 1/2 dl strösocker pösigt. Blanda 1 1/2 dl vetemjöl och 1/2 tsk bakpulver och rör i. Tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i engångsfolieformar, fyll dem till 3/4. Grädda mitt i 200° varm ugn 10–12 min. Höj ugsnvärmen till 225°. Blanda 50 g smör, 3/4 dl strösocker, 1 msk vetemjöl, 1 msk valfri grädde och 50 g flagad mandel i en kastrull. Låt blandningen sjuda ihop på svag värme under omrörning. Fördela toscasmeten på muffinsen. Grädda färdigt ytterligare 5–7 min tills toscan fått lagom färg.

Morotsmuffins med frosting

 

Av Boel Ottmer m fl

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons