Recept: Mustig högrevsgryta med nötrostade rotfrukter

Recept: Mustig högrevsgryta med nötrostade rotfrukter
En mustig högrevsgryta med lyxiga tillbehör gör sig alldeles utmärkt på nyårsfesten!
Annons

Mustig högrevsgryta med nötrostade rotfrukter

Recept: Mustig högrevsgryta med nötrostade rotfrukter

Kan med fördel förberedas och bara värmas vid servering.
4 portioner, ca 2 timmar
1 1/2 kg högrev
3 morötter
2 gula lökar
3 msk smör
1 ½ msk olja
3 msk kalvfond
4 lagerblad
14 kryddpepparkorn
3 kryddnejlikor
3 msk vetemjöl
ca 1 liter vatten
salt, svartpeppar
Topping:
1 morot
150 g steklök
1 msk smör
persilja
Tillbehör:
potatis, av mjölig sort
syrade rödbetor, se recept
nötrostade rotfrukter, se recept

Annons

Gör så här:
1. Putsa köttet och skär det i bitar, ca 3×3 cm. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och klyfta lökarna i stora bitar.
2. Hetta upp smör och olja i en stekgryta, och bryn köttet runt om i omgångar. Tillsätt morötter, lök, fond, lagerblad, kryddpeppar och kryddnejlikor, och låt fräsa i några minuter.
3. Strö över mjöl och blanda om noga. Häll över vattnet så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och peppar. Koka upp och rör noga så att inget fastnar i botten. Skumma av. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1½ timme.
4. Topping: Skala och skiva moroten. Skala lökarna. Hetta upp smöret och stek morötter och lök på svag värme tills de är blanka och mjuka. Hacka persiljan. Toppa grytan med morötter, lök och hackad persilja. Servera med kokt potatis, syrade rödbetor och nötrostade rotfrukter.

Annons

Syrade rödbetor

Kan förberedas.
1 timme + 1 dygn
400 g färska rödbetor
Lag:
1 dl ättikssprit, 12 %
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk senapskorn
Garnering:
krasse

Gör så här:
1. Tvätta rödbetorna och koka dem mjuka i ca 45 minuter.
2. Lag: Koka samman ättiksprit, vatten, socker och senapsfrön i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
3. Spola rödbetorna i kallt vatten. Skala och skär dem i klyftor. Lägg rödbetsklyftorna i ättikslagen och låt dem ligga i ca 3 timmar eller över natten.
4. Vid servering: Strö klippt krasse över rödbetorna.

Nötrostade rotfrukter

6 portioner, ca 45 minuter
4 morötter, ca 500
1 bit kålrot, ca 200 g
3 palsternackor, ca 300 g
2 små hela vitlökar
10 steklökar
1 dl grovhackade valnötter
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk finhackad rosmarin
flingsalt, svartpeppar
¾ dl olivolja
Garnering:
rosmarin

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala morötter, kålrot och palsternackor, och skär dem i långa, jämnstora bitar. Halvera vitlökarna. Skala steklökarna.
3. Lägg rotfrukter, vitlökshalvor, steklökar, nötter och rosmarin på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Ringla över olja. Blanda om.
4. Tillaga mitt i ugnen, ca 30 minuter. Vänd rotfrukterna några gånger.
5. Vid servering: Garnera med rosmarin.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Läs ockås.

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons