Mustig köttfärs- & rotfruktsgratäng recept

Mustig köttfärs- och rotfruktsgratäng
Allt i en form – rotfrukter, grönsaker och mustig köttfärsröra! Lika god till vardag som till fest.
Annons
Mustig köttfärs- och rotfruktsgratäng i en form
Så praktiskt med hela middagen i en och samma form! Foto: Ralph Månsson

Recept mustig köttfärs- & rotfruktsgratäng

4 portioner

600 g potatis av mjölig sort
1 palsternacka
4 vitlöksklyftor
rapsolja till stekning
100 g färsk spenat
salt och peppar
2 dl riven lagrad ost
3 dl grädde
400 g nötfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater, 400 g
1 msk konc kalvfond
skal av 1/2 citron
3 msk finhackad färsk timjan el 2 tsk torkad
ev tomater på kvist

Annons

Ugn 200°

 

Så här gör du köttfärs- och rotfruktsgratäng

1. Skala potatis och palsternacka och skär i 5–7 mm tunna skivor. Skala och skiva vitlöken.

2. Hetta upp ca 1 msk olja i en stekpanna och låt spenaten mjukna i oljan. Krydda med lite salt och peppar.

Annons

3. Varva potatis, palsternacka, spenaten, riven ost och vitlök i en ugnsform. Krydda lite lätt mellan varven med salt och peppar. Häll på grädden och låt formen stå i ugnen i ca 25 min.

4. Fräs färsen i olja i en stekpanna tills den får fin färg. Finfördela den under tiden med en gaffel. Finhacka löken, tillsätt och låt fräsa med i någon minut. Häll på krossade tomater och kalvfond och låt koka ihop i ca 10 min. Ta pannan från värmen och rör ner rivet citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.

5. Ta ut gratängen och fördela färsen ovanpå potatisen. Du kan ”dra isär” gratängen med en gaffel så att färsen kommer ner i potatisen lite. Lägg tomatkvisten ovanpå och sätt in formen i ugnen igen. Gratinera i ytterligare ca 20 min.

Recept: Jan-Erik Hagbohm

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

2 kommentarer till “Mustig köttfärs- & rotfruktsgratäng recept”

  1. christel skriver: 28 mars, 2019

    står enbart att spenaten skall mjukna i en panna med olja , vad skall det sen göras med den ?


    1. Åsa Österling skriver: 8 maj, 2019

      Hej Christel!

      Du lägger den tillsammans med resten av fyllningen i formen. Lycka till!


Annons