Kaloriberäknade recept för hela veckan

Kaloriberäknade recept för hela veckan
Låt dig inspireras av våra lättlagade, kalorisnåla och goda middagstips för den här veckan! Vår kaloriberäknade veckomeny bjuder bland annat på smakrik bulgursallad med kycklingbacon och klassisk korv stroganoff på mager falukorv. Gott – eller hur!
Annons
kryddiga-kottbullar-recept
Små kryddiga köttbullar som serveras med ris. BIld: Eva Hildén Smith

Miniköttbullar i kryddig sås

445 kcal/port

250 g nötfärs

1 äggula

1 tsk malen koriander

1 tsk färskriven ingefära

½ riven vitlöksklyfta

½ tsk salt

Sås

½ gul lök

½ msk smör

1 vitlöksklyfta

1 msk färskriven ingefära

Annons

1 tsk sambal oelek

2 msk garam masala

1 msk malen koriander

2 msk tomatpuré

1 tsk vitvinsvinäger

3 dl vatten

½ köttbuljongtärning

½ tsk strösocker

Till servering

1 dl ris (okokt mått)

200 g kokt broccoli

ev färsk koriander

 

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till köttbullarna och rulla till små bollar.

2. Sås: Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt finriven vitlök, ingefära och sambal, fräs lite till.

3. Rör ner kryddor, tomatpuré och vinäger. Häll på vattnet efter 2 min. Tillsätt buljongtärning och socker, sjud 5 min med lock. Lägg i köttbullarna och sjud 5–7 min med lock.

4. Servera med kokt ris, broccoli och koriander.

 

torskrygg-dillsas-recept
Torskryggen får gott sällskap av en krämig dillsås. Bild: Eva Hildén Smith

2. Torsk med dillsås

440 kcal/port

250 g torskrygg

salt och svartpeppar

½ purjolök

2 tsk smör

125 g champinjoner

1½ dl syrad grädde (15 %)

1 dl mjölk

½ fiskbuljongtärning

½ msk maizena ljus redning

2 msk hackad dill

Till servering

300 g färskpotatis

50 g rädisor

35 g grönsallad

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Lägg torsken i en ugnsform. Salta och peppra.

2. Skölj och skiva purjolöken. Stek i 1 tsk smör tills den är mjuk. Klyfta champinjonerna. Stek i resterande smör tills all vätska har ångat bort. Lägg purjolök och svamp runt fisken.

3. Koka upp grädde, mjölk och buljongtärning med maizena. Salta och peppra. Tillsätt dill och häll det över fisken. Tillaga i ugn 10–15 min.

4. Servera med kokt potatis, rädisor och grönsallad.

 

bulgursallad-recept
Har du testat kycklingbacon? Om inte – gör det. Passar perfekt i den här matiga bulgursalladen. BIld: Eva Hildén Smith

3. Bulgursallad med kycklingbacon

515 kcal/port

1 dl bulgur (okokt mått)

200 g morötter

½ rödlök

75 g grönkål

1/2 msk + 1 tsk olivolja

flingsalt och svartpeppar

125 g cocktailtomater

½ citron

100 g kycklingbacon

400 g svarta bönor, kokta

2 msk hackad persilja

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Koka bulgur enl anv på förp. Skär morötterna i bitar. Klyfta löken. Repa grönkålen.

2. Blanda morot, lök, ½ msk olja, flingsalt och peppar. Rosta i ugn ca 25 min. Lägg på tomaterna när 10 min återstår. Blanda grönkålen och 1 tsk olja, låt rosta med i 5 min.

3. Stek citronen med snittytan neråt tills den är gyllenbrun. Stek baconet i torr panna.

4. Blanda bulgur, sköljda bönor och persilja. Varva på ett fat med grönsakerna, toppa med bacon. Pressa över citron vid servering.

 

korv-stroganoff-recept
Med mager falukorv blir korv stroganoff en perfekt vardagsrätt. Bild: Eva Hildén Smith

4. Korv stroganoff

560 kcal/port

250 g mager falukorv (9 %)

½ gul lök

½ msk smör

1 msk tomatpuré

1 tsk dijonsenap

2 dl mjölk (3 %)

½ msk maizena ljus redning

½ dl lätt-crème fraiche

2 msk färskriven pepparrot

1 msk hackad dill

salt och svartpeppar

Till servering

1 dl ris (okokt mått)

100 g blomkål

1 äpple

1 msk hackad dill

 

Gör så här

1. Strimla falukorven och hacka löken. Fräs korv och lök i smör i en stekpanna.

2. Tillsätt tomatpuré och senap och vänd runt. Häll på mjölk och red med maizena. Låt puttra någon min.

3. Rör ner crème fraiche, pepparrot och dill. Smaka av med salt och peppar och späd ev med lite vatten.

4. Servera med kokt ris och råriven blomkål blandat med tärnat äpple och dill.

 

gronkalspasta-recept
Grönkål och chili tillsammans med pasta blir ljuvligt gott. Bild: Eva Hildén Smith

5. Grönkålspasta med chili

400 kcal/port

120 g pasta penne (okokt vikt)

75 g grönkål

1 röd chili

1 vitlöksklyfta

1 tsk + 1 msk olivolja

1 dl gröna ärter

flingsalt

25 g grovriven parmesanost

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp.

2. Repa grönkålen från stjälkarna, lägg ¼ i en bunke. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken.

3. Blanda grönkålen i bunken med 1 tsk olja och krama runt. Rosta i ugn tills den är krispig, 3–5 min. Var försiktig så att den inte bränns vid. Salta lätt.

4. Fräs resterande grönkål, chili och vitlök i 1 msk olja tills allt mjuknat och fått lite färg. Vänd ner gröna ärter och smaka av med flingsalt.

5. Vänd runt med pastan och parmesanen och toppa med grönkålschipsen.

 

Obs! Alla recept är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons