Recept: Ostflätor med durumvete

Recept: Ostflätor med durumvete
Fina flätade bröd som är goda att servera till soppa men också utmärkta att rosta till frukosten. Bakade med durumvetemjöl och två sorters ost.
Annons
Ostflätor med durumvetemjöl och vallmofrön på toppen.
Foto: Anders Norrsell

Ostflätor med durumvete

Du kan välja om du vill toppa bröden med riven ost eller med vallmofrön. På bilden är det valmofrön i två färger på bröden.
2 bröd
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
1/2 dl matolja
1 dl riven parmesanost
3 dl riven lagrad ost
1 msk torkad basilika
4 dl durumvetemjöl
8–9 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Garnering:
vallmofrön och/eller riven lagrad ost

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37°. Häll lite av vattnet över jästen och lös upp jästen.
3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, parmesanost, lagrad ost, smulad basilika och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, och låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 2 lika stora bitar. Dela varje bit i 3 lika stora bitar. Rulla varje bit till 3 lika långa längder. Fläta samman
längderna till 2 stycken brödflätor.
5. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta på varm och dragfri plats, ca 30 minuter.
6. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön eller lite riven ost, eller båda delar.
7. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt kallna på galler under bakduk. Går bra att frysa.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons