Recept: Ostfyllda biffar med svampsås och potatisklyftor

Ostfyllda biffar med svampsås och potatisklyftor
Ostfyllda färsbiffar och potatisklyftor – en bjudmiddag som lagas i en och samma form i ugnen. Till det serveras svampsås och inlagd gurka. Så gott!
Annons

Recept: Ostfyllda biffar med svampsås och potatisklyftor

4 portioner, ca 1 timme
70 g bacon, 1/2 paket
1/2 gul lök
1 msk honung
500 g köttfärs
salt, peppar
1 ägg
3/4 dl grädde
1 msk kalvfond
1 dl riven västerbottenost
smör till stekning
800 g potatis
2 msk olivolja
1/2 dl hackad persilja och timjan
1 msk sesamfrön
Svampsås:
150 g champinjoner
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk maizena redning
Tillbehör:
inlagd gurka, se recept nedan

Annons

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Tärna baconet. Skala och hacka löken. Fräs bacon och lök i en stekpanna med smör. Lägg över i en skål. Tillsätt honung. Låt svalna.
3. Blanda färs, salt, peppar, ägg, grädde, fond, ost och bacon till en smet. Forma biffar av smeten.
4. Bryn biffarna på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg över i en långpanna med bakplåtspapper. Såsen ska göras i stekpannan, så diska inte ur den.
5. Skrubba eller skala potatisen och skär i klyftor. Blanda potatis, olja, salt och peppar. Lägg potatisen runt biffarna. Strö över örter och sesamfrö. Tillaga i ugnen, 30 minuter.
6. Svampsås: Ansa och skiva svampen, och fräs i smör i stekpannan som biffarna stekts i. Tillsätt vatten, grädde, fond och soja, och koka ett par minuter. Red av såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med inlagd gurka.

Inlagd gurka

Skölj och skiva 1 gurka tunt, gärna på mandolin. Blanda ½ dl ättiksprit, 1 dl strösocker och 1 ½ dl vatten, och rör tills sockret lösts upp. Lägg i gurkan och låt dra i 20 minuter.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons