Ostfyllda gifflar med solrosfrön

Ostfyllda gifflar
Fina, ostfyllda bröd som är mycket enklare att göra än vad de ser ut. Som gjorda för en sopplunch man vill lyxa till!
Annons
Ostfyllda gifflar
Godast ljumma då osten fortfarande är aningen smält.

Recept ostfyllda gifflar

32 st
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
9–11 dl vetemjöl special

Fyllning
2 bollar mozzarella, à 125 g

Pensling
1 uppvispat ägg
2 msk solrosfrön

Annons

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Smält smöret, häll på vatten och värm tills degspadet är fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en matberedare eller i en bunke. Tillsätt degspadet och lös upp jästen.

2. Tillsätt salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, arbeta samman till en slät och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt 30 min.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje degbit till en rund kaka, 34 cm i diam. Dela varje i 8 tårtbitar.

4. Dela mozzarellan i bitar och fördela på degen. Rulla samman från den breda sidan.

5. Lägg gifflarna med skarvsidan neråt på plåt med bakpapper. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20–30 min.

6. Pensla med ägg, strö över solrosfrön. Grädda mitt i ugnen, 8–10 min, tills de är gyllene.

 

Läs mer:

 

Av Ellinor Varady

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons