Ostgratinerad fläskfilé med svamp och skinka recept

ostgratinerad fläskfilé
Letar du efter ett recept på god festmat? Då ska du testa det här! Gratinerad fläskfilé med svamp, skinka och riven ost – härligt att bjuda på i höst och vinter!
Annons
ostgratinerad fläskfilé
Välj den svamp du tycker bäst om och som är i säsong. Foto: Lisa Björner

Recept ostgratinerad fläskfilé med svamp och skinka

4 portioner

1 fläskfilé, ca 500 g
2 tsk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g färsk svamp
150 g strimlad rökt skinka
1 vitlöksklyfta
1 dl riven lagrad ost
smör till stekning

Annons

Sås
3 dl vispgrädde
2 dl sky
1/2 dl chilisås
3 msk tomatpuré
2 msk konc kalvfond
2 msk vetemjöl
3 msk finhackad oregano

Garnering
25 g inlagd strimlad röd paprika

Ugn 225°

 

Så här gör du ostgratinerad fläskfilé

1. Skiva filén och blanda köttet med soja. Bryn bitarna i smör i en stekpanna till fin färg 15–20 min. Salta och peppra. Skölj ur stekpannan och tag tillvara på skyn.

2. Sås: Blanda grädde, den sparade skyn, chilisås, tomatpuré, fond och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt oregano.

3. Lägg köttet i en ugnsform. Häll såsen över. Fräs svamp – dela stora svampar i bitar – och skinka i smör i en stekpanna. Pressa i vitlök. Strö det och riven ost överst i formen. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

4. Garnera med paprika och servera med kokt ris och broccoli.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons