Paj med karamelliserad lök och sötpotatis

Sötpotatispaj
Här har Amanda Hellberg och Eveline Johnsson gjort en läcker paj med sötpotatis som först kokat och sedan blandat med 
karamelliserad lök – ljuvligt 
gott med lite färsk timjan i!
Annons
Sötpotatispaj
Så mycket gott man kan laga av rotfrukter!

Recept paj med lök och sötpotatis

4 port

Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 sötpotatis, ca 150 g
2–3 rödlökar
smör att steka i
1 tsk socker
2 tsk balsamvinäger
några kvistar färsk timjan
2 ägg
2 dl mjölk
11⁄2 dl riven ost
salt och peppar
100 g fetaost

Annons

Ugn 225°

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Pajdeg: Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tumma ut degen i formen direkt eller låt den vila i kylen ett par timmar och kavla sedan ut den. Förgrädda pajskalet i 10 min.

3. Fyllning: Skala sötpotatisen och skär den i små kuber, ca 11⁄2 x 11⁄2 cm. Koka mjuka i lättsaltat vatten, det tar bara några minuter. Skala lökarna och skär dem i ringar, stek sedan på medelvärme i smör. Salta lätt. När löken precis börjat mjukna, tillsätt socker, balsamvinäger och timjan och låt löken få lite färg. Blanda ner sötpotatisen.

4. Fördela fyllningen i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och ost. Salta och peppra. Ös äggstanningen över fyllningen. Grädda i 20–25 min, tills äggstanningen har stelnat. Smula över lite fetaost vid servering.

 

Rötter och knölar_kokbok
Recept och foto: Amanda Hellberg och Eveline Johnsson Från boken: Rötter & knölar (Kakao förlag)

 

Läs mer:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons