Mustig pastagratäng med köttbullar, tomatsås och ost recept

Pastagratäng med köttbullar
Hela middagen i en och samma form – så praktiskt! Pasta, köttbullar och tomatsås göms under det krämiga gratängtäcket.
Annons
Pastagratäng med köttbullar
Hela familjens favorit! Köttbullar, pasta och tomatsås i en krämig gratäng med härlig ostsås. Foto: Erik Karlsson

Recept mustig pastagratäng med köttbullar, tomatsås och ost

4 portioner

ca 300 g pasta, t ex penne
2 burkar färdig tomatsås, à ca 380 g
50 g riven parmesanost

Köttbullar
½ gul lök
1–2 vitlöksklyftor
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 krm svartpeppar
½ dl hackad färsk basilika
½ tsk salt
500 g köttfärs
smör till stekning

Annons

Ostsås
2 dl lätt-crème fraiche
2 dl vispgrädde
100 g finriven parmesanost

Topping & servering
pinjenötter
färsk basilika
bladspenat
rucolasallad

Ugn 225°

 

Så här lagar du mustig pastagratäng med köttbullar, tomatsås och ost

1. Köttbullar: Hacka lök och vitlök. Blanda i en bunke tillsammans med ströbröd, mjölk, ägg och kryddor. Låt stå 10 min. Blanda i färsen och arbeta till en smidig smet.

2. Forma riktigt små köttbullar och stek dem i smör.

3. Koka pastan al dente och låt rinna av. Häll ner den i en stor gratängform. Häll på en burk tomatsås samt parmesan. Blanda runt ordentligt.

4. Ostsås: Vispa samman crème fraiche, grädde och parmesan.

5. Fördela köttbullarna över pastan. Häll över resterande tomatsås först och därefter ostsåsen.

6. Gratinera i mitten av ugnen 20–25 min. Strö över lite pinjenötter när 10 min återstår.

7. Garnera med basilika och servera gärna med bladspenat och rucola.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons