Krämig potatisgratäng med fetaost recept

Potatisgratäng med fetaost
Får det lov att vara lite krämig potatisgratäng med ljuvlig smak av rostad paprika och fetaost? Passar perfekt till kött eller som vegetarisk rätt med en fräsch sallad.
Annons
Potatisgratäng med fetaost
Timjansdoftande potatisgratäng går alltid hem. Foto: Pontus Ferneman

Recept potatisgratäng med rostad paprika och fetaost

4 portioner
600 g potatis, mandel- el delikatesspotatis
1 bananschalottenlök
3 dl syrad grädde el mellangrädde
1 dl vatten
1 tsk salt, peppar
1 tsk torkad timjan
3 paprikor i olika färger
150 g fetaost
färsk timjan till garnering

Annons

Ugn 200°

 

Så här gör du potatisgratäng

1. Skär den oskalade potatisen i ½ cm tunna skivor. Skala och strimla löken.

2. Lägg potatis och lök i en kastrull med syrad grädde, vatten, salt, peppar och timjan. Låt koka upp och sedan sjuda ca 15 min. Potatisen behöver inte vara helt genomkokt.

3. Ansa paprikorna och skär i 2×2 cm bitar. Rosta dem i en torr och het stekpanna 10–15 min tills de fått fin färg runtom. Rör om mellan varven.

4. Häll potatiskoket (med vätskan) i en ugnsfast form. Smula samtidigt ner hälften av fetaosten, tryck ner den mellan potatisskivorna. Toppa med paprikabitarna och resterande fetaost.

5. Gratinera mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg, 25–30 min.

 

Sötpotatisgratäng

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons