Saffranskaka med knäckig tosca recept

Saffranskaka med tosca
Ljuvligt god julkaka med smak och doft av saffran. Det knäckiga toscatäcket på toppen gör den extra lyxig.
Annons
Saffranskaka med tosca
Julens godaste mjuka kaka – med knäckig tosca på toppen! Foto: Pontus Ferneman

Recept saffranskaka med tosca

ca 12 bitar
1 g saffran (2 kuvert)
1 sockerbit
1/2 msk konjak (kan uteslutas)
125 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
¾ dl mjölk

Tosca
100 g smör
3/4 dl strösocker
2 msk sirap, ljus
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
150 g mandelspån, pistaschmandel & pekannötter

Annons

Ugn 175°

 

Så här bakar du saffranskaka med tosca

1. Stöt saffranskornen med sockerbiten och häll ev på konjak. Smält smöret. Tag från värmen.

2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver.

3. Häll mjölk och saffransblandning i smöret. Vänd ner det växelvis med mjölblandningen i äggsmeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad form (22–24 cm i diam) med löstagbar botten.

5. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan är nästan klar, 25–30 min. Tag ut kakan ur ugnen.

6. Tosca: Lägg ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på svag värme under omrörning några min. Bred ut smeten över kakan och grädda i mitten av ugnen ytterligare 10–15 min.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons