Saffransknyten med vit choklad recept

Saffransknyten med vit choklad
Inuti de här ljuvligt saffransdoftande saffransbullarna väntar en härlig fyllning av vit choklad. Baka dem till advent!
Annons
Saffransknyten med vit choklad
Vit choklad och saffran – så gott tillsammans! Foto: Pontus Ferneman

Recept saffransknyten med vit choklad

25 stycken
0,5 g saffran (1 kuvert)
1 sockerbit
1 tsk konjak (kan uteslutas)
25 g jäst
2 dl mjölk, kall
½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
150 g smör, mjukt

Annons

Fyllning
75 g smör, mjukt
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ca 75 g vit choklad

Pensling & garnering
1 ägg
1 dl pärlsocker

Ugn 225°

 

Så här bakar du saffransknyten med vit choklad

1. Stöt saffranskornen med sockerbiten i en mortel. Häll ev på konjak. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i mjölken och saffransblandningen. Tillsätt socker, salt, det mesta av mjölet och klickar av smöret. Arbeta samman till en smidig och ganska lös deg, ev behöver du tillsätta lite mer mjöl.

Annons

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40×40 cm, på mjölat bakbord. Skär ut ca 8×8 cm stora fyrkanter i degplattan.

3. Fyllning: Rör samman smör, socker och vanilj till fyllningen. Lägg en klick på varje ruta. Skär chokladen i ca 25 bitar. Lägg en bit choklad ovanpå krämen. Vik ihop till knyten genom att fästa hörnen mot varandra diagonalt. Lägg knytena i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

4. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons